Rekommendationer

Hur gar ett Prostatatest till?

Hur går ett Prostatatest till?

Ett prostatatest via blodprov är ett enkelt sätt att få en indikation på hur dina värden ser ut. Om du har några eventuella avvikelser blir du alltid hänvisad att rådfråga läkare hur du bör gå vidare. Kom ihåg att du alltid ska uppsöka läkare direkt om du har stora symtom eller kraftiga problem.

Vad heter Prostataprov?

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som följer med sädesvätskan när du får utlösning. PSA gör att spermierna blir rörligare. En liten mängd PSA finns också i blodet och det är den halten som mäts med ett PSA-prov.

Hur mäter man prostatan?

Ultraljud för att mäta prostatan Prostatan mäts med hjälp av ultraljud. Urologen jämför resultatet med PSA-provet och kan då bedöma om du har en godartad prostataförstoring eller om du behöver undersökas mer.

Hur testar man prostatacancer?

PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig. En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet.

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Hur höga är PSA-värden i prostata?

Måttligt höga PSA-värden, upp till omkring 10 mikrogram per liter, beror nämligen oftare på en godartad prostataförstoring än på cancer. Infektioner i urinvägar och prostata ger också höga PSA-värden, under upp till ett halvår efter att infektionen har läkt ut.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är gränsvärdet för prostatacancer?

Eftersom prostatan ofta växer och PSA-värdet därför stiger med ökande ålder, är gränsvärdet för PSA högre hos äldre män. Enligt det svenska nationella vårdprogrammet för prostatacancer är gränsvärdet 3 mikrogram per liter för män under 70 år, 5 mikrogram per liter för män mellan 70 och 80 år och 7 mikrogram per liter för män över 80 år.

Share this post