Ny

Vad ar U Kappakedja?

Vad är U Kappakedja?

Om kvoten U-kappa/lambda är mellan 0,7 och 6,2 talar det oftast för en ökad utsöndring av polyklonala fria kappa-och lambdakedjor och/eller polyklonalt komplett immunglobulin. Den fysiologiska bakgrunden är ofta en pågående immuniseringsprocess, en tubulär proteinuri eller en oselektiv glomerulär proteinuri.

Vad är kappa och Lambda kedjor?

Fria lätta kedjor i serum med beräkning av kappa/lambda-kvot är ett alternativ till urinproteinmönster som visat en högre sensitivitet för M-komponent av fria lätta kedjor, men fungerar för närvarande som surrogatmarkör för urinproteinelektrofores i internationella guidelines och läroböcker i ämnet.

När blir MGUS myelom?

Cirka 10 procent av MGUS kan med tiden utvecklas till ett malignt tillstånd. Risken kan generellt anges till 1 procent per år och förefaller vara konstant under individens fortsatta levnad. Annorlunda uttryckt: risken är liten att en 80-åring ska ”hinna” utveckla myelom, men däremot betydande hos en 40-åring.

Vad är u pH?

Kontrollera pH-värdet på urinen pH är ett mått på surhetsgraden på urinen, om den är sur, neutral eller alkalisk.Om pH värdet i urinen är för högt, så finns det en stor risk för infektion. Det normala Ph värdet ligger runt 7. Värdet varierar beroende på kost och hur mycket vätska som absorberats.

Vad menas med Elfores?

En plasmaproteinfraktionering, även Urinproteinfraktionering, eller på sjukhus kallad elfores (egentligen plasmaelektrofores), är en typ av elektrofores som utförs på en patients serum vid inflammatoriska utredningar eller malignitetsmisstanke.

Vad är Elfores prov?

S-Elfores ger främst en uppfattning om eventuell akutfasreaktion och patientens immunglobulinmönster. I analysen S-Elfores ingår separation av proteiner i serum med hjälp av proteinelektrofores samt kvantitativ nefelometrisk bestämning av albumin, alfa-1-antitrypsin, orosomukoid, haptoglobin, IgG, IgA och IgM.

Vad är Lambdakedjor?

Kvantitering av kappa- och lambda-kedjor i urin är viktigt vid diagnostik och uppföljning av patienter med myelom och andra myeloproliferativa sjukdomar [1].

Vad är u glukos?

Urinstickan visar på förhöjd halt av glukos Vid diabetes ökar glukoshalten i blodet och glukos kan läcka ut i urinen. Det kan också finnas andra orsaker till förhöjd halt av U-Glukos. Om läkaren tror att du kan ha diabetes får du också lämna blodprov, till exempel P-Glukos eller B-HbA1c.

Vad är FLC?

FLC, fria lätta immunglobulinkedjor i serum anses värdefullt och ett komplement till S-Proteinfraktioner och immunfixation vid diagnos, monitorering och prognosbedömning av flera plasmacellsdyskrasier / monoklonala gammopatier, t ex Light Chain Disease (Bence-Jones myelom), icke-sekretoriskt och oligosekretoriskt …

Vad är fria lätta kedjor?

Fria lätta kedjor kan mätas med elektrofores i urin Metoden elektrofores kan också användas när man mäter M-komponenten i urin. Då är det dock inte hela antikroppar man mäter utan mindre bitar av antikroppar, så kallade fria lätta kedjor (kallas också för monoklonala lätta kedjor).

Vad är Proteinprofil?

U-Proteinprofil ger bl. a. en uppfattning om nivå av albumin och protein HC i urinen samt huruvida tecken på Bence-Jones proteinuri föreligger. I analysen S-proteinprofil ingår separation av proteiner i serum m h a kapillärelektrofores som presenteras i form av en absorbanskurva ett s.k. elektroferogram.

Vad är u albumin?

U-Albumin, U-Protein. Urinstickan har ett testfält som ändrar färg om det finns en ökad halt protein i urinen. Stickan reagerar framför allt för proteinet albumin. Ibland kallas protein också för äggvita.

Vad ingår i en Elfores?

I analysen S-Elfores ingår separation av proteiner i serum med hjälp av proteinelektrofores samt kvantitativ nefelometrisk bestämning av albumin, alfa-1-antitrypsin, orosomukoid, haptoglobin, IgG, IgA och IgM.

Kan M-komponent försvinna?

Patienter med MGUS ska kontrolleras var 12:e månad till dess antingen M-komponenten försvunnit eller progress till myelom skett. Hos personer med M-komponent av typ IgG och koncentration <15 g/l samt normal FLC-kvot är risken för transformation dock så låg att uppföljning är av tveksamt värde.

Vad är Waldenströms sjukdom?

Waldenströms makroglobulinemi (WM) är en kronisk lymfoproliferativ sjukdom som fått sitt namn efter en svensk läkare, Jan Gösta Waldenström. WM är en ovanlig sjukdom med en incidens på 3–4 fall per miljon invånare och år, och utgör mindre än 5 % av alla non-Hodgkins lymfom (1).

Vad betyder Orosomukoid?

Orosomukoid, även benämnt surt alfa-1-glykoprotein, är ett plasmaprotein med okänd funktion. Orosomukoid är ett akutfasprotein som bildas i levern men också i lymfocyterna. En ökning av plasmanivån är påvisbar inom ett dygn efter inträffad vävnadsskada.

Vad betyder lågt Orosomukoid?

Låga värden ses vid proteinförlorande gastroenteropatier, uttalad proteinförlust via njurarna samt vid levercirros. Syntesen stimuleras av kortikosteroider och androgena preparat. Förhöjda värden ses vid inflammatoriska tillstånd och samvariationen med haptoglobin är stor.

Share this post