Rekommendationer

Vad ar konstant strom?

Vad är konstant ström?

Konstantströmsdriften innebär att anslutna dioder drivs med en konstant ström vilken vanligtvis är 350, 500, 700 eller 1050 mA. Spänningen i kretsen beror på antalet seriekopplade dioder. Varje diod har en framspänning och vid seriekoppling adderas denna framspänning motsvarande antalet dioder.

Hur varm blir en spotlight?

Ju högre kelvin tal desto kallare blir ljuset. En glödlampa håller ca 2500 kelvin och en halogenlampa ca 2700 kelvin vilket innebär ett varmvitt ljus. En varmvit LED är något vitare och intensivare och ligger runt ca 3000 kelvin.

Hur fungerar ett drivdon?

Drivdonet (transformatorn) omvandlar nätspänning (230Vac) till en spänning och ström som skall matcha ljuskällans elektriska egenskaper. Drivdonet kan antingen vara inbyggt i armaturen, som i en strålkastare, eller externt som med LED paneler. För att kunna dimma en LED armatur behövs en dimmer som styr drivdonet.

Vilket drivdon?

Var noga med att välja ett drivdon som är anpassat efter den utrustning du ska använda det till. Det är framför allt viktigt att skilja på konstantström (mA ) och konstantspänning (DC), men var även uppmärksam på hur många ljuskällor och vilken maxbelastning (W) ditt drivdon är avsett för.

Hur fungerar en Bakkantsdimmer?

Bakkantsstyrning innebär att bakre delen av sinuskurvan tas bort med hjälp av transistor. Vid framkantstryrning tas istället främre delen av sinuskurvan bort med triac/tyristor. Laster för respektive dimmertyp: Se Schneiders dimmerguide nedan. som visar kompatibilitet med 230V dimbara LED och våra dimmerinsatser.

Hur fungerar en LED transformator?

LED transformatorer omvandlar starkströmmen till lågvolt och finns antingen som konstantström (drivdon) eller konstantspänning (transformator). Konstantström benämns vanligtvis med mA (milliampere) och konstanstpänning som 12 eller 24V.

Hur många volt behöver en LED lampa?

LED betyder Light-emitting Diode, LED uttalas lädd. En lysdiod drivs med 3 till 4 volt spänning. En LED-lampa som får 230 volt från vägguttaget eller lampsockeln måste därför innehålla en transformator.

Hur mycket drar LED lampor?

Idag finns det väldigt energisnåla lampor på marknaden. En LED-lampa använder bara 20 procent av den elförbrukning en vanlig glödlampa behöver. Den har dessutom en bättre livslängd än både glöd- och halogenlampan. Ofta kan den hålla upp till 25 000 timmar beroende på modell.

Share this post