Blogga

Kan man se brostcancer pa ultraljud?

Kan man se bröstcancer på ultraljud?

Ultraljud används ibland som ett komplement till mammografi när det finns misstanke om bröstcancer. Med ultraljudets hjälp går det att skilja på bröstkörtlar, fett och tumörer. Med enbart mammografi kan det vara svårt att hitta tumörer om bröstet är rikt på körtlar som hos unga kvinnor.

Hur lång tid tar det att få svar på mammografi?

Röntgenbilderna granskas sedan av två röntgenläkare som oberoende av varandra bedömer bilderna. Millimeterstora förändringar kan upptäckas. Svaret från screening-undersökningen skickas till dig med posten. Vanligen inom ett par veckor.

Vad kan man se med ultraljud?

Med hjälp av ultraljud går det att undersöka många av kroppens vävnader och organ, som till exempel hjärtat, gallblåsan, blodkärlen eller nerverna. En ultraljudsundersökning kan till exempel användas inför en operation eller behandling, eller för att ta reda på om en behandling har fungerat.

Hur många blir återkallade efter mammografi?

Många oroade i onödan Många kvinnor återkallas för misstänkta förändringar efter mammografi. Bara 10-20 procent av dem visar sig sedan ha cancer. Förutom att det gör att kvinnorna oroar sig och mår dåligt i onödan är det en onödig kostnad för vården.

Hur får man svar på mammografi?

Du får svar på undersökningen senare Om du har undersökts med mammografi tidigare jämför läkarna oftast med de bilderna. På det viset blir bedömningen säkrare. Svaret på vad mammografibilderna visar får du efter ungefär två veckor, men det kan variera beroende på var du bor.

Hur får man besked om bröstcancer?

Hur upptäcker man bröstcancer? För att läkaren säkert ska kunna ställa diagnos på bröstcancer brukar tre olika metoder användas för undersökningen: klinisk undersökning, mammografi/ultraljud och finnålspunktion, cytologi. Ofta behövs en mellannålsbiopsi för att få säker diagnos.

Share this post