Frågor

Ar det farligt att mata blodtrycket for ofta?

Är det farligt att mäta blodtrycket för ofta?

Referensvärdet för att diagnostisera hypertoni är därför lägre, 135/85 mmHg, än om blodtrycket kontrollerats på sjukvårdsmottagning [17,21,35]. Det ökade ansvaret upplevs dock av vissa patienter som en belastning och kan då leda till ökad oro som i sin tur kan leda till att överdrivet många mätningar utförs.

Vid normalt blodtryck, det vill säga under 130/86 mmHg, räcker det med kontroll vartannat år. – Det räcker med en mätning, men det kan vara bra att mäta i serier om blodtrycket ligger över de rekommenderade värdena, säger hon.

Hur ofta ska man kolla sitt blodtryck?

När: Mätningar varje morgon och kväll i tre–sju dagar. Notera medelvärdet av alla mätningarna. är ≥135/85 mmHg.

Varför blir det vanligare att mäta blodtrycket under ett dygn?

Det är ett av skälen till att det blir allt vanligare att mäta blodtrycket under ett dygn istället för vid enstaka tillfällen. En sådan mätning kallas 24-timmars blodtrycksmätning eller ambulatorisk blodtrycksmätning. Du får då ha på dig en automatisk blodtrycksmätare i ett dygn.

Hur högt är blodtrycket i hemmet?

Vid mätning i hemmet bör det vara under 135/80. Det beror på att blodtryck som mäts hemma ofta är lägre än då det mäts i sjukvården. Hos barn ökar blodtrycket sakta med stigande ålder. En ettåring har ofta ett blodtryck kring 100/60 mm Hg.

Hur gör man en blodtrycksmätning?

Vid en blodtrycksmätning får du oftast sitta eller ligga ner. Ibland mäts blodtrycket när du står upp. Den som gör mätningen sätter på dig en uppblåsbar manschett med tryckmätare runt överarmen, i höjd med hjärtat.

Hur högt är blodtrycket hos ett barn?

Hos barn ökar blodtrycket sakta med stigande ålder. En ettåring har ofta ett blodtryck kring 100/60 mm Hg. Hos en femåring är blodtrycket ungefär 105/65, hos en tioåring 110/70 och hos en femtonåring 115/75. Här kan du läsa mer om högt blodtryckoch lågt blodtryck.

Share this post