Allmänning

Hur berattar man att man har adhd?

Hur berättar man att man har adhd?

Var tydlig och ge inte för mycket och svår information som barnet inte är mottagligt för. Rita upp något visuellt med olika färger och bildstöd där du både lyfter barnets styrkor och svårigheter. Titta på en film eller läs en bok tillsammans med barnet som handlar om ADHD.

Hur förklarar man adhd?

Adhd beskrivs som en utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse i det psykiatriska diagnossystemet DSM-5, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Vid adhd kan man ha svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll eller att reglera aktivitetsnivån.

Var tydlig och ge inte för mycket och svår information som barnet inte är mottagligt för. Rita upp något visuellt med olika färger och bildstöd där du både lyfter barnets styrkor och svårigheter. Titta på en film eller läs en bok tillsammans med barnet som handlar om ADHD. Om du vill kan du be barnets psykolog berätta.

Hur kommunicerar man med adhd?

Tydlig och stödjande kommunikation Barn med adhd har svårt att ta till sig budskap som är oklara, vaga eller långrandiga. Försök vara fåordig, enkel och tydlig när du pratar med ditt barn. Ge kortfattade uppmaningar steg för steg. Förstärk gärna med bilder.

Hur hantera partner med adhd?

Att leva i ett förhållande kräver ett hårt arbete med god kommunikation, ömsesidig respekt, kompromisser, empati och en förståelse av partnerns känslor och behov. För en person med ADHD kan allt detta innebära svårigheter och skapa ett ansträngt förhållande.

Hur hjälpa vuxen med adhd?

Kognitiv beteendeterapi (kbt) och dialektisk beteendeterapi (dbt) är två behandlingar som brukar användas vid adhd. Båda innebär att man får träna på nya färdigheter, enskilt eller i grupp. För att planera och organisera sin vardag i hemmet, på arbetet och på fritiden kan olika typer av kognitivt stöd vara till hjälp.

Share this post