Populära

Hur anvander du en inhalator?

Hur använder du en inhalator?

Läkemedel som du inhalerar har effekt i luftrören och lungorna. Läkemedlen används bland annat mot astma och KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Använd din inhalator rätt Det är viktigt att du använder din inhalator på rätt sätt.

Har du svårt att anda in inhalatorer?

Det finns hjälpmedel för små barn och andra som kan ha svårt att använda inhalatorer. Det är en så kallad andningsbehållare som gör det lättare att andas in sprej. Andningsbehållare finns i plast eller metall och har öppningar i båda ändarna. Fäst sprejbehållaren i ena änden och sätt den andra änden i munnen.

Vad innebär inhalationsbehandling?

Inhalationsbehandling innebär att läkemedel ges med inandningsluften. Läkemedlet verkar då lokalt i luftvägarna, vilket ger en snabb och bra effekt medan det blir få eventuella biverkningar av medlet. Läkaren ordinerar läkemedel och den dos som ska administreras.

Vad är en inhalator för barn?

Inhalatorer för barn För både barn och vuxna är det vanligast att man andas in sin astmamedicin genom munnen med en så kallad inhalator. Medicinen kommer då oftast i form av spray eller pulver men finns även i vätskeform som inhaleras med något som kallas nebulisator.

Kan man behandla astma med inhalator?

Astma behandlas ofta med medicin via en inhalator. Astman kan inte botas men en inhalator kan hjälpa dig kontrollera dina symtom – och leva ett normalt liv. En inhalator innehåller läkemedel i spray- eller pulverform och kan användas både i förebyggande syfte och för att avvärja ett astmaanfall .

Hur kan man använda Spacer till sprayinhalator?

Vuxna kan också använda spacer till sin sprayinhalator. I enstaka fall kan även mask bli aktuellt till vuxna. Instruktion för inhalation i spacer: Vid användning skakas sprayen. Sätt masken/munstycket till/i munnen. Tryck en gång på dosaerosolen. Andas sex andetag (åtta andetag för barn under 18 månader).

Hur många kattungar kan man få i en kull?

En katt kan få allt mellan 1-10 kattungar. Ofta är det 3-4 stycken i en kull, men det kan variera och i snitt kan man säga att det är cirka 5 kattungar i en kull. Men variationerna kan vara väldigt stora. Om man inte kontrollerar en katts dräktighet kan den få fyra till sex kullar i året.

https://www.youtube.com/watch?v=JePpxNtNFZo

Hur mår man efter en tandutdragning?

De allra flesta mår helt ok efter en tandutdragning. Bedövningen brukar släppa efter ca ett par timmar och man fungerar normalt. Vissa jobbar till och med efter avslutad behandling. Man ska dock undvika hård fysiskt arbete då ökad puls riskerar att såret efter tandutrdagningen börjar blöda igen.

Vad är symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk?

Symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk är en plötslig och dunkande huvudvärk vid hård ansträngning som t.ex. tunga lyft eller liknande övningar. Vid diagnos är det mycket viktigt att utesluta allvarliga orsaker till huvudvärken som blödning. Långsam fysisk uppvärmning med god vätskebalans kan hjälpa.

Share this post