Ny

Hur sjukskriva sig depression?

Hur sjukskriva sig depression?

Vid lindrig förstagångsdepression bör sjukskrivning undvikas. Vid lindrig depressiv episod kan patienten sjukskrivas upp till 3 månader, i första hand partiell sjukskrivning för att i möjligaste mån bibehålla aktivitetsnivå och sociala kontakter. Vid medelsvår till svår depressiv episod kan arbetsförmågan vara nedsatt.

Vad innebär medelsvår depression?

Medelsvår egentlig depression Vid en medelsvår depression är symtomen fler och mer varaktiga, och personen har stora svårigheter att klara vardagslivet vilket också påverkar livskvaliteten i större utsträckning.

Vad är diagnos och behandling av depression?

Diagnos och Behandling av depression Diagnos ställs utifrån det som kommer fram i samtal med en läkare. Depressioner går att behandla med mediciner samt psykoterapi, kognitiv psykoterapi och kognitiv beteendeterapi. Behandlingsmöjligheterna har utökats under senare år och likaså våra kunskaper om depressionssjukdomarnas förlopp.

Hur kan du förebygga och behandla depression?

Med ljusbehandling kan du både förebygga och behandla årstidsbunden depression. Ljusbehandling kan du få i speciella ljusrum men det går också att köpa för hemmabruk. Lider du av depression ska du alltid kontakta sjukvården för rätt behandling.

Hur påverkas du av depressionen?

Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en

Vad är behandling med läkemedel mot depression?

Det finns flera olika typer av läkemedel mot depression. Det är viktigt att behandling med läkemedel hela tiden utvärderas, för att se om den hjälper eller behöver förändras. Läkare ansvarar för din behandling. Det är ofta en läkare som har ansvaret för din behandling.

Share this post