Blogga

Var fru Lenngren fena pa?

Var fru Lenngren fena på?

Silvermedalj med Anna Maria Lenngren, 1818….Anna Maria Lenngren[redigera | redigera wikitext]

Anna Maria Lenngren
Anna Maria Lenngren, ur Svenska Familj-Journalen.
Född Anna Maria Malmstedt 18 juni 1754 Uppsala, Sverige
Död 8 mars 1817 (62 år) Stockholm
Yrke Poet

Vad gjorde Anna Maria Lenngren?

Redan i tonåren visade Anna Maria Lenngren prov på sin litterära begåvning och skrev hyllningsdikter och översatte operalibretton. Sin debut gjorde hon i början på 1770-talet med tillfällighetsdikter i göteborgstidningar. Hösten 1774 började hon skriva i göteborgstidningen Hwad Nytt?

Vad handlar Porträtterna om?

Dikten skildrar gamla minnen från barndomen och skolan. Vid sidan av minnena beskrivs också det dåtida klassamhället, och den driver med adel och borgare. Dikten talar om hur barn inte gör skillnad på olika samhällsklasser, men som äldre börjar konkurrera om titlar. Dikten hyllar även den Franska revolutionens ideal.

Vad handlar Anna Maria Lenngrens dikt om?

Det ämne som låg närmast hennes hjärta var den intellektuella kvinnans omöjliga situation. I hennes mest kända dikt – ”Några ord till min k. dotter, i fall jag hade någon”, publicerad 1798 – manar hon den unga kvinnan att inte ägna allt för mycket tid åt läsning, på det att ”såsen ej må fräsa över”.

Vem skrev Pojkarne?

Poesi/Författare/Anna Maria Lenngren/Pojkarne – LITTERATURBANKENS SKOLA.

Vad handlar Några ord till min kära dotter ifall jag hade någon?

Anna Maria Lenngren​ I hennes mest kända dikt – ”Några ord till min k. dotter, i fall jag hade någon”, publicerad 1798 – manar hon den unga kvinnan att inte ägna allt för mycket tid åt läsning, på det att ”såsen ej må fräsa över”.

Varför skrev Anna Maria Lenngren under pseudonym?

Mot slutet av 1770-talet sa hon att hon hade för avsikt att dra sig tillbaka och hon upphörde kort därefter med allt offentligt framträdande som skaldinna. Hon slutade dock inte att skriva utan tvärtom så utvecklade hon sig ännu mer som lyriker och satiriker, skillnaden var bara att hon nu gav ut det anonymt.

Share this post