Trendig

Hur stimulerar man skoldkorteln?

Hur stimulerar man sköldkörteln?

Fullkorn är livsmedel såsom spannmål, bröd, pasta och ris och som även har hög andel näringsämnen förutom fibrer. Dessutom bidrar fiberrik kost till ett jämt blodsocker som hjälper till att stimulera till en jämn produktion av sköldkörtelhormon. Därför är det viktigt att äta fullkorn även om du inte har förstoppning.

Vad reglerar sköldkörteln?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Hur undersöker man sköldkörteln?

Ett TSH-prov är ett prov som tas för att undersöka om sköldkörteln fungerar som den ska. Blodprovet kan tas i samband med att du undersöks för att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Det kan också tas om du känner dig darrig, har hjärtklappning, svettningar och har gått ner i vikt.

Vad är sköldkörteln?

Fakta Sköldkörteln är en hormonproducerande körtel lokaliserad på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörtelns hormoner, tyreoideahormoner, går direkt ut i blodet och påverkar cellernas ämnesomsättning. Underproduktion av sköldkörtelhormon går under benämningen hypertyros och innebär låg ämnesomsättning.

Vad behöver sköldkörteln för att få rätt näringsintag?

Sköldkörteln behöver A-vitamin som finns i animalisk kost såsom ägg och fiskleverolja. För vegetarianer omvandlas betakaroten från grönsaker till A-vitamin, dock kräver detta en normalt fungerande sköldkörtel! Vilket gör att vegetarianer kan få problem med att inte få rätt näringsintag.

Har du en underaktiv sköldkörtel?

Har du en temperatur under 36,4 grader indikerar det en underaktiv sköldkörtel. Ju lägre temperatur du har desto större problem och är temperaturen alltid under 36,4 så får du bekräftat att du har en underfunktion.

Vad påverkar Sköldkörtelns hormoner?

Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet.

Share this post