Allmänning

Vad kravs for att komma in pa hogskolan?

Vad krävs för att komma in på högskolan?

För att studera på universitetet krävs grundläggande behörighet. För grundläggande behörighet krävs godkänt i kärnämnena, ett fullständigt slutbetyg med godkända betyg på minst 2250 gymnasiepoäng. Du måste ha betyget godkänd i Svenska A och B/Svenska som andraspråk A och B, Engelska A och Matematik A.

Vad händer om man inte kan ta gymnasieexamen?

Utan en gymnasieexamen krävs, i Sverige, att du läser upp dina betyg på komvux, går på folkhögskola eller liknande för att sedan kunna gå vidare till universitet eller högskola. Vad många inte vet är att du faktiskt kan börja studera på högskolenivå utan att läsa upp din examen. Det går att göra genom utlandsstudier.

Hur viktig är gymnasieexamen?

Enligt arbetsförmedlingens rapport är en fullgjord gymnasieutbildning det enskilt viktigaste rådet man kan ge. – Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för goda jobbmöjligheter, säger Håkan Gustavsson i ett pressmeddelande.

Vilka ämnen krävs för gymnasiebehörighet?

Från och med 2011 krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och ytterligare minst fem ämnen för att bli behörig till ett yrkesprogram eller minst nio ämnen för att bli behörig till ett högskoleförberedande program.

Vad menas med fullständigt betyg?

Minst 2250 godkända gymnasiepoäng, från en utbildning som omfattar 2500 gymnasiepoäng. Godkända betyg i kurserna Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk (SAS*) 1, 2 och 3. Godkända betyg i Engelska 5 och 6. Godkänt betyg i Matematik 1.

Måste man ha grundläggande behörighet?

Grundläggande behörighet krävs för all högskoleutbildning på grundnivå och kraven är desamma för alla utbildningar. Den särskilda behörigheten varierar beroende på vilken utbildning du söker till.

Är det svårt att komma in på högskolan?

– Det som är svårast att komma in på är i stort sett alltid samma program, läkare, psykolog, arkitekt, jurist och tandläkare. Ekonom har också åkt upp på listan. Lättare är det att komma in på program med många utbildningsplatser, till exempel ingenjör och lärare, säger Tuula.

Share this post