Blogga

Vad ar ett skriftligt omdome?

Vad är ett skriftligt omdöme?

Skriftliga omdömen är en summativ bedömning som utgör ett underlag för den framåtsyftande planeringen i den skriftliga individuella utvecklingsplanen. Undervisande lärare i respektive ämne markerar elevens kunskapsutveckling i förhållande till kunskapskraven: Når ännu inte en godtagbar kunskapsnivå.

Det skriftliga omdömet visar både vad eleven kan samt vad som hon kan utveckla vidare inom ramen för ämnet. Ett skriftligt omdöme ska beskriva vad eleven har för kompetenser och vad som kan utvecklas.

Är D mer än godtagbara?

Den högsta nivån, “Mer än godtagbara kunskaper”, anges då eleven når motsvarande C-, B- eller A-nivå. För årskurserna 1-3 används den högsta nivån då eleven når förväntade kunskapskrav enligt högre årskurs än elevens aktuella årskurs.

Vad är mer än godtagbara kunskaper?

”Godtagbara kunskaper” betyder att läraren bedömer att kunskaperna motsvarar betyget E. ”Mer än godtagbara kunskaper” betyder att läraren bedömer att kunskaperna motsvarar något av betygen D-A, och denna bedömning är alltså kopplad till de nationella kunskapsmålen, och inte till elevens egen målsättning.

Hur skriver man ett omdöme om en elev?

De omdömen jag skriver ska ge tydlig information om elevens kunskaper och utvecklingsmöjligheter. De ska beskriva hur elevens fortsatta utveckling ska stödjas och stimuleras och samtidigt signalera om eleven inte förväntas nå målen. Beskrivningarna ska dessutom vara både tydliga och samtidigt nyanserade.

Hur skriver man en bra IUP?

I planeringen ska det vara tydligt vad skolan gör för att stödja och stimulera elevens fortsatta kunskapsutveckling så att eleven kan nå framgång i skolarbetet. Planeringen ska också beskriva vad eleven och vårdnadshavaren kan göra och ta ansvar för.

Vad betyder gult kunskapskrav?

Flera stora lärplattformar menar att det enda rätta är att den gula färgen betyder att eleven uppfyller det krav som lärarna har satt upp för den aktuella terminen/årskursen i sin planering av undervisningen, men att eleven ännu inte uppfyllt det nationellt fastställda kunskapskrav som gäller för år tre, sex eller nio.

Vad ska en IUP innehålla?

Den individuella utvecklingsplanen ska innehålla skriftliga omdömen. Den framåtsyftande planeringen innebär att läraren sammanfattar och beskriver vilka insatser som ska göras av skolan och vad eleven och vårdnadshavaren kan göra för att eleven ska utvecklas så långt som möjligt.

Share this post