Trendig

Vad visar en graf?

Vad visar en graf?

En graf är en bild (ofta en kurva av något slag) som beskriver ett samband mellan variabler. Ofta är det bilden av någon matematisk funktion. Nedan följer ett antal exempel på olika grafer. Priset för x kg potatis avläses på y-axeln.

Vad kallas den punkt där Koordinataxlarna skär varandra?

x-axeln och y-axeln skär varandra i sina respektive 0-punkter, det vill säga där deras värden är lika med noll: x = 0 och y = 0. Denna punkt, där koordinataxlarna skär varandra, kallas origo.

Vilka grafer beskriver funktioner?

För att x och y har olika roller om man beskriver y som en funktion av x. Då får det inte finnas flera y-värden för samma x. Men om man ser grafen som ett samband mellan x och y och inget annat så går det utmärkt med alla grafer här, och x=2 är rätt sätt att beskriva graf F.

Vad är skillnaden på en graf och ett diagram?

Graf kan syfta på: Graf – en diagramtyp som med linjer visar önskad information, se Linjediagram. Graf (adelstitel) – en tysk grevetitel. Graf (efternamn) – ett efternamn samt personer med namnet.

Hur olika grafer ser ut?

En graf kan se ut på många olika vis, alltifrån olika varianter av räta linjer till kurvade grafer. Hur grafen ser ut beror på vilken typ av verklig situation som skall beskrivas eller vilken typ av funktion som används för att beskriva en händelse.

Är grafen ett fascinerande?

Grafen är ett minst sagt fascinerande material. Det består av ett enda lager kolatomer ordnade i ett bikupemönster. Dess struktur och extrema tunnhet gör att det får unika egenskaper så som mycket god elektrisk ledningsförmåga och extrem styrka i förhållande till sin vikt.

Hur får man fram Vertex i koordinat?

Om du bara ska ange vertex så skall du ange minimipunkten på kurvan, med en x-koordinat och en y-koordinat. Klart. Har du hittat nollställena (två stycken x-värden) så är det värdet exakt mittemellan dem som är x-koordinaten för vertex. y-koordinaten räknar du ut med kurvans ekvation.

Vad heter skärningspunkt i koordinatsystem?

Tvådimensionella koordinatsystem Två linjer, koordinataxlar, som inte är parallella och med nollpunkt i skärningspunkten (origo), bildar ett koordinatsystem. Om koordinataxlarna är vinkelräta och använder samma längdmått sägs axlarna vara ortonormerade (ortogonala och normerade).

Vad är Funktionslära?

En funktion beskriver alltid ett samband mellan två eller flera olika saker. Det samband som finns kan alltid beskrivas med en regel/formel. Vanligt är att man använder variabeln $x$ och variabeln $y$ för att beskriva detta samband. I den här lektionen går vi igenom grunden i funktionsläran.

Vad heter strecket i en graf?

Tallinjerna som ingår i ett koordinatsystem brukar kallas koordinataxlar. I ett koordinatsystem brukar den vågräta tallinjen kallas x-axeln och den lodräta tallinjen kallas y-axeln. När vi har ett koordinatsystem kan vi markera punkter i koordinatsystemet.

När används olika diagram?

Linjediagram används för att visa förändringar över tid. Cirkeldiagram används för att visa andelar av en helhet. Alla diagram går att rita för hand. För det mesta är det en fördel om du använder olika färger för att visa olika saker.

Vad är en teckentabell?

Pricka in dessa 3 punkter i ett koordinatsystem och rita en mjuk linje som passerar genom allihop. Om man vill göra en teckentabell skall man ha x-värdena -1 (t ex), 0, 2 (t ex), 3,6, 5 (t ex), 6 och 10 (t ex).

Share this post