Rekommendationer

Var spanska sjukan en virussjukdom?

Var spanska sjukan en virussjukdom?

Spanska sjukan, också kallad spanskan, var en ovanligt svår och dödlig form av influensa som spreds över hela världen i slutet av och strax efter första världskriget. Dess ursprung är okänt. De flesta dödsoffren var unga vuxna, vilka i övrigt var vid god hälsa.

Hur kom spanska sjukan till?

I Spanien blev epidemin känd och ryktet spreds över världen. Spanska sjukans verkliga ursprung var troligen USA och de amerikanska soldater som kom med smittan till Europa och kriget. Epidemin härjade godtyckligt orättvist. I Indien dog över tolv miljoner, i Europa drabbades Italien värst med nästan 400 000 döda.

Vad stoppade spanska sjukan?

Ett stort antal mediciner prövades i behandlingen av spanska sjukan. Alla var verkningslösa och i efterhand kan mycket väl överdriven användning av aspirin och kinin ha lett till förgiftning.

Hur många dog i spanskan i Sverige?

Spanska sjukan i Sverige

Del av Spanska sjukan
Startdatum 24 juni 1918
Slutdatum 1920
Antal döda 38 453
Orsak Influensavirus typ A undertyp H1N1

Hur många har dött av svininfluensan?

Den nya influensan hade orsakat omkring 18 500 laboratoriebekräftade dödsfall i världen totalt, vilket är betydligt färre än vad myndigheter till en början uppgett. En senare studie har uppskattat att antalet dödsfall under utbrottet 2009 uppgick till cirka 285 000 personer.

Hur många dog i spanska sjukan i hela världen?

Spanska sjukan var en allvarlig världsomfattande influensaliknande pandemi som 1918-1920 drabbade omkring 500 miljoner människor runt om i världen, varav mellan 20-50 miljoner dog (olika siffror uppges, men det oftast återgivna antalet är drygt 20 miljoner).

Hur länge varade spanska sjukan?

februari 1918 – april 1920Spanska sjukan / Period

Varför kallades spanska sjukan?

Namnet ”spanska sjukan” kommer av att spanska journalister var de första som rapporterade offentligt om sjukdomen. I övriga länder hade man censurerat nyheten om att pandemin fanns i det egna landet. Till Sverige kom sjukdomen sommaren 1918 och ebbade ut 1920.

Hur många dog i spanskan?

Hur många dog i Sverige under spanska sjukan?

Spanska sjukan (1918) inträffade i kölvattnet av första världskriget och skördade fler människoliv än antalet stupade under själva kriget. Man räknar med att omkring 50 miljoner människor avled till följd av sjukdomen, varav cirka 35 000 var svenskar.

Hur många dog av svininfluensa i Sverige?

Totalt avled 89 personer i någon form av influensa i Sverige år 2009 och 12 personer år 2010, vilket är en låg influensaaktivietet jämfört med ett genomsnitt på cirka 200 per år åren 1997 till 2018, och får tillskrivas den omfattande vaccinationen som utfördes av befolkningen.

Share this post