Frågor

Vad innebar det genetiskt att vargstammen ar inavlad och varfor okar risken att avkomman far sjukdomar defekter vid inavel?

Vad innebär det genetiskt att vargstammen är inavlad och varför ökar risken att avkomman får sjukdomar defekter vid inavel?

En av de främsta orsaker som kan leda till inavel är fragmentering av habitat. Om en population blir isolerad och därigenom förlorar det genetiska utbytet med andra populationer av samma art genom förlusten av immigranter kommer denna population att bli mer och mer inavlad.

Hur påverkas Evolution av gener?

Evolutionen sker genom processer som ökar respektive minskar variationen (mångfalden) i en genpool. Processer som ökar variationen är mutationer, rekombination och utbyte av gener mellan populationer och arter (till exempel genom retrovirus). Processer som minskar variationen är naturligt urval och genetisk drift.

Vad är det som avgör om det uppstår konsekvenser vid inavel?

Denna samverkan mellan inre och yttre faktorer kallas multifaktoriell eller polygen nedärvning (Gustafsson och Thorén 2002). Inavel blir ofta konsekvensen då antalet individer i en population under en eller flera genera tioner minskar och är lågt. Man säger då att populationen går igenom en flaskhals.

Varför utrotades vargen i Sverige?

Under andra hälften av 1800-talet minskade antalet vargar snabbt i Sverige av flera orsaker som ökat jakttryck, brist på villebråd, ökat användande av stryknin från 1830 samt sjukdomar hos vargen. Under 1850-talet dödades 1 850 vargar i Sverige.

Vad kan en mutation leda till?

Mutationer är förändringar i DNA-sekvensen som uppkommer spontant i alla livsformer och kan ge upphov till helt nya egenskaper. Om mutationen ökar bärarens chanser att överleva och föröka sig kan den över tid spridas och bli vanlig i en population.

Hur påverkas evolutionen av människans arbete med genteknik?

Genom genteknik kan man flytta gener, arvsanlag, mellan olika organismer för att påverka dess utveckling. Den får nya egenskaper. Man kan tex. få växter att bli mer hållbara och motståndskraftiga mot ogräsbekämpningsmedel eller insekter och få djur att blir mer produktiva.

Share this post