Blogga

Vad ar Kolesterolhojande?

Vad är Kolesterolhöjande?

– Transfetter har en kraftig kolesterolhöjande effekt, medan fleromättade fetter som raps- och solrosolja har kraftigt sänkande effekter, liksom enkelomättade fetter, som nötter, mandel och olivolja. Och det är viktigare i sig än kolesterolet i maten, förklarar Mai-Lis Hellenius.

Är havregryn kolesterolsänkande?

För att få en kolesterolsänkande effekt behöver man inta 3 gram betaglukan från sädesslag per dag. Betaglukan finns även i exempelvis svampar men detta verkar inte ha samma effekt på just kolesterolet. Därför rekommenderas man äta betaglukan från havre som är det sädesslaget med högst andel betaglukan per 100 gram.

Vilka grönsaker sänker kolesterolet?

Matiga grönsaker som rotfrukter och kålsorter innehåller både mycket fibrer och mycket näringsämnen. Grovt bröd ger också bra fibrer. Havre och råg innehåller dessutom betaglukaner, som har en direkt effekt på kolesterolvärdet genom att sänka halten LDL-kolesterol i blodet.

Vad höjer kolesterolvärdet?

Kött och charkprodukter innehåller mättade fetter som höjer LDL samtidigt som de ofta innehåller mycket salt vilket hos många individer höjer blodtrycket. Mängden kolesterol i maten spelar mindre roll än vilken sorts fett du äter i helhet.

Är ost Kolesterolhöjande?

Mjölkfett består huvudsakligen av mättade fettsyror som har en erkänt kolesterolhöjande effekt. Enligt officiella rekommendationer bör vi byta ut feta mejeriprodukter mot magra för att sänka intaget av mättat fett och på sikt minskarisken för hjärt-kärlsjukdom.

Hur påverkar havregryn magen?

Havre innehåller fermenterbara fiber, även kallat prebiotika – dessa används som näring av bakterierna i tarmfloran. Det är viktigt att ha en balanserad och sund sammansättning på bakteriefloran för att må bra, inte bara i magen utan även för hälsan i övrigt.

Vad ska man undvika om man har högt kolesterol?

Dra ner på mättade fetter och mat med mycket kolesterol: fett kött, kallskuret, ägg, mejeriprodukter, härdade fetter (margarin, färdiglagade rätter etc.), produkter som innehåller kokos-, palm- eller palmkärnolja (förpackade bakverk, förpackade livsmedel som innehåller ospecificerade vegetabiliska oljor etc.).

Vad kan man äta istället för statiner?

Om du inte kan ta statiner Till exempel kan du få fibrater om du har höga halter triglycerider. Resiner brukar användas vid ärftliga former av blodfettsrubbningar. En ny typ av blodfettssänkande läkemedel är enzymhämmare som även kallas PCSK9-hämmare och kan ge en tydlig sänkning av LDL-kolesterol.

Vad ska man äta för att få ner blodfetterna?

Öka intaget av rätt fetter Det finns idag starkt vetenskapligt stöd för att det är positivt för blodfetterna och därmed hjärt-kärlhälsan om en stor andel av det fett du äter är fett från källor som nötter, oliver, avokado och fet fisk. Använd därför gärna någon sådan fettkälla i varje måltid.

Vad ska man inte äta om man har höga blodfetter?

Även kostfiber som finns i grönsaker, frukt, bär och grova spannmålsprodukter har gynnsamma effekter på blodfetterna. Att begränsa intaget av alkohol och snabba kolhydratkällor såsom sockerrika livsmedel och fiberfattiga spannmålsprodukter minskar risken för höga nivåer av triglycerider.

Hur påverkar ost kolesterol?

Ost höjer inte det dåliga kolesterolet Att mättat fett av olika slag också har olika effekter på blodfetterna har flera undersökningar pekat på. Ost verkar till exempel inte höja LDL-kolesterolet (det ”dåliga” kolesterolet) trots att den har ett relativt högt innehåll av mättat fett.

Share this post