Ny

Ar UV ljus farligt for ogonen?

Är UV ljus farligt för ögonen?

Långvarig exponering av UV-strålning kan skada huden på ögonlocken. Det kan även skada hornhinnan, ögats lins och andra delar av ögat. UV-exponering bidrar också till utvecklingen av grå starr och kan påverka gula fläcken i näthinnan vilket kallas makuladegeneration.

Kan starkt ljus skada ögonen?

Symtom på ögonskada efter starkt ljus Du får en kraftig irritation i ögat när hornhinnan har skadats av kraftigt ljussken eller svetsblänk. Oftast märker du av skadan sex till tolv timmar efter att du tittade på det starka ljuset. Då är det vanligt att få några av de här besvären: Du får värk i ögonen.

Kan solen skada ögonen?

När du utsätter dig för starkt solljus, till exempel vid havet, på sandstranden eller i skidbacken, kan du även drabbas av akuta ögonproblem. Det kan bildas många småsår på hornhinnan, vilket känns som att du får grus i ögonen. Det gör ont och du får nedsatt syn. Tillståndet kallas snöblindhet.

Hur vet man om solglasögonen har UV skydd?

Även om CE-märkningen på insidan av skalmarna anger om solglasögonen är försedda med UV-skydd eller inte garanterar den bara skydd mot skadlig UV-strålning på upp till 380 nm. Om du är osäker på om dina glasögon eller solglasögon erbjuder ett bra UV-skydd kan du fråga din optiker.

Vad kan ljuskänslighet bero på?

När ögonen blir ansträngda kan det ge symptom som ökad ljuskänslighet, att ögonen känns irriterade eller svider, att du ser suddigt eller dubbelt och har svårt att fokusera blicken. Ögonen kan också bli torra. Värk runt ögonen och i pannan tillhör också de vanliga symptomen på ansträngda ögon.

Hur mörka solglasögon?

Vid bilkörning är en mörkhetsgrad på maximalt 85% lämplig. På solglasögon för allmäntbruk rekommenderar vi istället ca 80% mörkhetsgrad (”standard” solglasögon), och vidspeciella aktiviteter som till exempel skid- eller båtåkning lämpar sig våra allra mörkaste solglas bäst.

Vilket UV skydd ska solglasögon ha?

Vill du vara säker på att ingen UV-strålning når ögat ska du använda dig av ett UV 400 filter som filtrerar bort all skadlig UV-strålning, säger Håkan. I situationer där du vet att du kommer utsättas för extra mycket strålning, som på vattnet eller ute i snön, är ett glas med UV 400 filter att föredra.

Share this post