Ny

Vilka hygienregler galler vid hantering av mat och ravaror?

Vilka hygienregler gäller vid hantering av mat och råvaror?

Hygien när du lagar mat – gör så här: Undvik direkt kontakt med mat om du har infekterade sår eller eksem på händerna. Använd rena, torra redskap och skärbrädor. Håll rent på arbetsbänken när du lagar mat. Använd hushållspapper, inte disktrasa, för att torka upp rå köttsaft.

Hur kocken skulle ha arbetat för att undvika att gästerna insjuknade?

Rena arbetskläder varje dag. Alla som hanterar oförpackad mat i köket ska använda kockrock/motsvarande, byxor och hårskydd med instoppat/uppsatt hår. Privata kläder och kökskläder ska inte hängas tillsammans. Arbetsskor får bara användas inomhus.

Vilka speciella krav finns det på hur en livsmedelslokal ska utformas?

Vilka krav ställs på din livsmedelslokal?

  • Ytor ska vara gjorda av material som är släta, täta och lätta att rengöra.
  • Kemikalier och städutrustning ska förvaras skiljt från livsmedel.
  • Skadedjur ska inte kunna ta sig in i lokalen.

Vilka är de 10 viktigaste grundförutsättningar för egenkontrollprogram?

Punkterna 1-9 är de grundförutsättningar som alla livsmedelsverksamheter måste uppfylla. Punkterna 10-15 ska uppfyllas då det finns behov av det. All personal som hanterar livsmedel måste ha tillräckliga kunskaper om livsmedelshygien, personalhygien, egenkontroll och om de varor och tillverkningsmetoder som används.

Vad betyder livsmedelssäkerhet?

Syftet med livsmedelstillsynen är att försäkra sig om att livsmedlen är säkra och håller hög kvalitet och om att konsumenten inte vilseleds. Med myndighetstillsyn verifieras att livsmedelsföretagen och livsmedlen uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.

Vad innebär det att ha ett egenkontrollprogram?

Definition av egenkontroll Egenkontroll innebär att det är verksamhetsutövaren själv, alltså elinstallationsföretaget, som ska ta fram rutiner och åtgärder för att vara säker på att verksamheten följer gällande regler. Egenkontrollen kräver att företaget: tar reda på vilka elinstallationsarbeten som utförs i företaget.

Vad innebär en god livsmedelshygien?

Livsmedelshygien är mycket viktigt när man hanterar, förbereder, tillreder, förvarar och serverar livsmedel. Redskap och lokaler ska hållas rena och torra. Grönsaker och rotfrukter som är jordiga måste man skölja noga i rinnande vatten, detta för att undvika matförgiftning.

Vad heter den europeiska myndigheten för säker livsmedelshantering?

Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har i uppdrag att ge oberoende vetenskaplig rådgivning om möjliga risker i livsmedelskedjan, kommunicera risker till intressenter från producent till konsument samt att verka för samarbete inom livsmedelssäkerhetsområdet i Europa.

Share this post