Trendig

Nar kan man kvista en bjork?

När kan man kvista en björk?

Tall stamkvistas i juni–augusti. Björk stamkvistas i juli-september. Gran stamkvistas i juni-augusti.

Var skall man stå och såga med en trädstam som ligger i spänn?

Träden är knäckta och kan ha sprickor i stammen som ofta ligger i spänn. Om man inte kan avgöra spänningen i stammen ska man stå mitt i bågen och kapa.

Får man ta ner träd på sin tomt?

– Generellt sett får du fälla vilka träd du vill på din egen tomt, men det finns en hel del undantag där det kan krävas marklov och även tillstånd från Länsstyrelsen, säger Daniel Daggfeldt, arborist på Svenska Trädmästarna och styrelseledamot i Sveriges Arboristförbund.

Vilka träd kan vara lämpliga att Stamkvista?

Förbättra virkeskvaliteten genom stamkvistning Då får vi stamkvista. Stamkvistning är en normal skötselåtgärd på ek men kan även utföras på andra lövträdslag. Stamkvistning av levande grenar fungerar ofta bra men ska ändå ske med försiktighet. Felaktig stamkvistning kan leda till röta och nedsatt virkeskvalitet.

När ska man Stamkvista?

STAMKVISTNING AV EK: De första insatserna kan göras i plantstadiet genom att ta bort dubbeltoppar och grova sidogrenar. Den egentliga stamkvistningen görs senare. Stamdiametern i brösthöjd bör vara högst 14 cm.

Hur kvistar man ett träd?

Så här kvistar du översidan

  1. Stå med vänster ben framme vid första grenvarvet. Stöd sågkroppen mot stammen.
  2. Vik ner sågen sågen över stammen och låt svärdet vila på stammen. Stöd gashandtaget mot höger ben eller mellan benen.
  3. Vänd upp sågen.
  4. För sågen framåt.
  5. Vik sågen åt höger.
  6. Vänd upp sågen.

Vad göra med vindfällen?

Har du enstaka vindfällen kan de upparbetas och barkas på plats. Kontakta virkesköpare i god tid för att säkra transporten av de vindfällda granarna. Enligt de regler som finns i skogsvårdslagen för bekämpning av skadliga insekter måste virket vara ute från skogen och levererad till industri före 1 juli.

Vilken knop använder man nertill på stammen vid säkring av träd?

Timmerstek är en knop som passar bäst till att fästa linan kring grovt timmer vid surrning och släpning. Den kan även användas för att säkra intradermal sutur när man sluter ett sår med absorberbar tråd.

Måste man ha tillstånd för att fälla träd?

Du kan behöva marklov för att fälla träd inom ett område med detaljplan. I detaljplanen för din fastighet kan det finnas särskilda bestämmelser om krav på marklov vid trädfällning. Om krav på marklov finns gäller det oavsett om trädet är levande, sjukt eller dött.

Får man röja sly på kommunens mark?

Det är inte tillåtet att utan tillstånd fälla träd eller röja sly på kommunens mark. Det är inte heller tillåtet att utan tillstånd privatisera kommunal mark genom att klippa gräs, plantera häckar, rabatter, träd eller annan vegetation.

Kan man Stamkvista gran?

Bland barrträd är det vanligast att stamkvista tall, detta för att den ökade kvaliteten märks på virkespriset. Granar är inte lika vanligt att stamkvista – främst för att det inte ger samma prispåslag och för att det ökar risken för att granen ska angripas av röta. Bland lövträd är det vanligt att stamkvista ek.

När kapa grenar på tall?

Optimalt bästa tidpunkten för den kraftigare beskärningen är tidigt på våren, innan plantan börjar växa. Strax efter att tjälen har gått ur marken. Det går även att göra den kraftiga beskärningen på sensommaren (augusti-september), när solljuset inte är lika starkt längre.

Share this post