Blogga

Vad kannetecknar en stodjevavnad?

Vad kännetecknar en stödjevävnad?

Gemensamt för alla typer av stödjevävnad är att vävnaden består av ganska få celler som ligger i en så kallad grundsubstans. Grundsubstansen är det som finns mellan cellerna. I blodet är det plasman som är grundsubstans och blodet är därför flytande.

Vad är elimination av läkemedel?

Elimination. Kroppens förmåga att eliminera läkemedel beskrivs med hjälp av begreppet clearance, som anger hur stor volym av till exempel blod som renas från ett läkemedel per tidsenhet (ml/minut).

Vad gör Lergigan?

Lergigan comp innehåller prometazin, koffein och efedrin och tillhör gruppen antihistaminer. Prometazin blockerar effekten av histamin, ett ämne som finns i kroppens vävnader och som bland annat utlöser klåda vid allergiska reaktioner. Prometazin gör att Lergigan comp även har en lugnande effekt.

Var sker absorption av läkemedel?

De flesta vanligt använda läkemedel är svaga baser, dessa absorberas i övre delen av tunntarmen. Absorption av svaga baser beror på hur fort de når tarmen. För vissa läkemedel sker fullständig absorption i kolon av den del av läkemedlet som inte tagits upp i tunntarmen.

Vad består stödjevävnad av? Få celler, många fibrer och en grundsubstans – matrix. Grundsubstansen kan vara en proteinrik vätska eller ett fastare innehåll som finns mellan cellerna.

Vilka vävnadstyper har vi?

Det finns sju vävnadstyper som alla tillsammans bildar kroppen och dess organ; epitel, bindväv, fett, brosk och ben, muskler, nerver, blod och lymfa. Varje typ av vävnad har sina egna kännetecken. Det finns speciella celler som ligger på ett speciellt sätt i vävnaden.

Kan vävnad sig?

Muskelvävnad – Vävnad som består av muskelceller som innehåller filament som kan dra ihop sig, röra sig i förhållande till varandra och förändra cellens form. Nervvävnad – Vävnad som bygger upp hjärnan, ryggmärgen och det perifera nervsystemet.

Vad kännetecknar Epitelvävnad?

Epitelvävnad är ett lager av celler som täcker kroppens alla ytor och organ, och utgör en barriär mot vätska, luft och fast materia. Ytepitelet ger ett fysiskt skydd åt kroppens organ och vävnader, reglerar transporten av ämnen mellan omgivningen och kroppens inre, samt registrerar känselstimuli.

Share this post