Blogga

Vad menas med Diabetes Mellitus?

Vad menas med Diabetes Mellitus?

Mellitus. Mellitus är latin och betyder honungssöt. Det syftar på att urinen hos personer med diabetes kan smaka sött. Kroppen försöker göra sig av med överskott av socker (glukos) via njurarna.

Vad är diabetes mellitus typ 2?

Vid typ 2-diabetes är det svårt för kroppen att hålla blodsockernivån i blodet tillräckligt låg. Symptomen till diabetes typ 2 kommer ofta smygande och kan därför vara mycket svåra att märka. Det finns mycket du själv kan göra för sänka blodsockervärdet, men ibland behöver du hjälp av läkemedel.

Kan en 1 åring ha diabetes?

Diabetes typ 1 (barn- och ungdomsdiabetes, insulinkrävande diabetes) är en autoimmun sjukdom som förstör bukspottkörtelns insulinproducerande celler. Detta leder till en livshotande insulinbrist (1). I Sverige har drygt 7000 barn 0-18 år diabetes typ 1. Cirka 12 procent av dessa barn är i åldern 0-6 år.

Kan små barn ha diabetes?

Neonatal diabetes mellitus visar sig hos barn före sex månaders ålder. Barnen har förhöjda blodsockervärden (hyperglykemi) under minst två veckor. Hyperglykemin beror på att insulinproduktionen är otillräcklig.

Hur kan man få diabetes?

Det finns ingen fastställd orsak till varför du drabbas av typ 2-diabetes, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Risken att drabbas av typ 2-diabetes ökar om du: Är överviktig eller lider av fetma.

Hur börjar diabetes?

Symtomen på typ 1-diabetes visar sig när 70 till 80 procent av de insulinproducerande cellerna inte förmår producera insulin. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.

Kan man ha diabetes utan att veta om det?

Idag lever nästan en halv miljon svenskar med diabetes typ 2. Man beräknar att ytterligare cirka 150 000 människor har sjukdomen utan att veta att de har det. Detta gör diabetes typ 2 till en av våra vanligaste folksjukdomar.

Share this post