Frågor

Har alla daggdjur navel?

Har alla däggdjur navel?

Hos de flesta däggdjur biter modern av navelsträngen och äter upp moderkakan, ett fenomen som kallas placentofagi. De enda däggdjur som inte har moderkaka är kloakdjuren, en grupp däggdjur som lägger ägg och som finns i Australien och Nya Guinea.

Vart sitter navelsträngen fast i mamman?

Navelsträngen är fäst i fostrets del av moderkakan (den andra delen tillhör modern). Navelsträngens blodkärl grenar ut i moderkakan i något som kallas korionplattan.

Får mamman klippa navelsträngen?

– Navelsträngen klipps normalt under dom första 5-10 minuterna efter att barnet är fött, berättar barnmorskan Tonje W. Rummelhoff. – Det görs genom att man fäster två tänger på strängen, och klipper av mellan dom. Det är som att klippa en mjuk kvist, och det gör inte ont för barnet.

Hur länge kan navelsträngen sitta kvar?

Någon minut efter att ett barn fötts drar navelartärerna sig samman, pulsationerna upphör och barnmorskan eller pappan klipper av navelsträngen. Naveln får inget blod och torkar därför in (torrt gangrän). Navelstumpen faller av 5-15 dagar efter födelsen.

Vilka tre Fortplantningssystem finns bland däggdjuren?

Däggdjur föder, med undantag av kloakdjur, levande ungar. Hanen har ett yttre parningsorgan, penis, och parningen leder till inre befruktning. De mest primitiva däggdjuren, kloakdjuren, lägger ägg, som antingen förvaras i en pung på buken eller läggs i en håla.

Vad händer om man inte klipper av navelsträngen?

Kommer inte andningen igång finns det risk att barnet får skador, exempelvis hjärnskador. Nu undersöker ett team på Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet om skadorna minskar om man avvaktar med att klippa navelsträngen.

Vad menas med acidos och alkalos?

Alkalos är ett sjukdomstillstånd som inträffar då det arteriella blodets pH-värde stiger över 7,45. Alkalos kan vara respiratorisk och metabol; båda kan i princip förekomma samtidigt. Motsatsen, det vill säga när pH-värdet sjunker, kallas acidos.

Share this post