Frågor

Vilka froer ska sas i februari?

Vilka fröer ska sås i februari?

I februari kan du börja förodla en del av sommarens grönsaker och blommor. Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först. Köp hem såjord, såkrukor och fröer i god tid.

Får man importera frön?

Om du ska importera utsäde eller fröer från ett land utanför EU så måste det ha ett så kallat sundhetscertifikat. Det är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i exportlandet utfärdar och som intygar att sändningen uppfyller mottagarlandets krav på frihet från växtskadegörare.

Vad är certifierat utsäde?

Nästan allt lantbruksutsäde som saluförs (säljs, byts eller ges bort) måste certifieras – både utsäde av fröburna lantbruksväxter och av potatis. Att utsädet är certifierat betyder att det uppfyller de särskilda krav som gäller för arten. behandlat mot utsädesburna sjukdomar.

Vad är en Kallbänk?

En kallbänk är ett perfekt sätt att börja odla grönsaker, frukt och örter. Kallbänken skyddar de unga plantorna från dåligt väder och håller dem varma under glaset. Den kan användas även på balkong eller altan. Du kan använda kallbänken året runt.

Vad kan man odla tidigt?

5 enkla vårgrönsaker

  1. Rödbeta. Rödbetor är bra för hälsan och de är relativt lätta att odla, med början i slutet av mars eller början av april.
  2. Grönkål.
  3. Spenat.
  4. Rädisa.
  5. Morot.

När ska man plantera om sådden?

Omplantering. När fröerna grott och plantorna vuxit till sig är det dags att plantera om dem i större krukor. Det kallas för omskolning eller prikling. Ett tips är att försiktigt bryta loss plantorna en och en och därefter sätta ner de i ny jord, nu ska en kraftigare gödslad jord användas.

Får man ta in fröer i Sverige?

Alla växter för plantering, inklusive många fröer, ska kontrolleras vid en gränskontrollstation i Sverige eller det första EU‑landet de kommer till. Det är Jordbruksverket som gör kontrollen i Sverige. Vi ska kontrollera varorna även om de skickas med post eller annan frakt.

Får man sälja sticklingar?

Det finns massor av andra arter som också kan vara bra alternativ om du vill kunna sälja sticklingar eller babyplantor. Fokusera på de plantor du älskar. Du kan se om det finns en marknad för att sälja sticklingar genom att söka på annonsplatser såsom tradera och eBay.

Var köper man utsäde?

Du kan köpa utsäde för eget bruk från länder som är med i EU, utan att anmäla införseln till Jordbruksverket. Utsädet ska vara certifierat eller kontrollerat. Det ska också vara fritt från flyghavre. Hör av dig till oss om du behöver hjälp att kontrollera utsädet.

Hur bygga drivbänk?

Att tillverka en drivbänk är enkelt, det behövs i stort sett bara en ram av brädor, som man ställer på marken med en svag lutning åt söder. På träramen lägger man sedan fönster, plast eller vad man nu har för något som släpper in ljus.

Hur använda drivbänk?

Bänken bör ha svag lutning mot söder. Ett enkelt sätt att få lutning är att gräva ner framändan 3– 5 cm. Bänkramens höjd bör vara cirka 20 cm, varav 3–5 cm ligger under jordytan för att värmen i bänken bättre ska bevaras. Ramen kan även göras av två bräder på höjden som spikas ihop, så att den blir lämpligt hög.

Share this post