Rekommendationer

Vad ar Solbransle?

Vad är Solbränsle?

Ett solbränsle kan vara t. ex. vätgas eller en alkohol som tillverkas av bara vatten och koldioxid, med hjälp av solenergi. Ett sätt att göra solbränsle är artificiell fotosyntes.

Vart lagras den kemiska energin i fotosyntesen?

Ett blad i genomskärning De här öppningarna kallas klyvöppningar. Energin i solljuset fångas upp av små gröna klorofyll-fyllda celldelar, som kallas kloroplaster. I dem förenas vatten och koldioxid med hjälp av solenergin och omvandlas till druvsocker, glukos. Dessutom bildas syre som djur och växter behöver.

Vad finns det för stor fördel med Solbränsle jämfört med solel man får från dagens solkraft?

En stor fördel med ett bränsle är att det kan användas som reduktionsmedel inom industrin. Man kan t. ex. använda vätgas som reduktionsmedel för att framställa järn.

Hur funkar solceller på natten?

När de träffas av värmestrålningen sätts elektronerna i svängning. Solen strålar ut stora mängder infrarött ljus. En del absorberas av jorden för att sedan avges på natten. Samma typ av värmestrålning kommer också från industrier och kraftverk.

Vad vill forskare åstadkomma med hjälp av konstgjord fotosyntes?

Det är förhoppningen hos ett 40-tal forskare vid Lunds universitet som just fått 50 miljoner kronor av Energimyndigheten för att forska kring artificiell fotosyntes. Artificiell fotosyntes är precis som namnet antyder, ett sätt att på konstgjord väg efterlikna växternas sätt att skapa vätgas ur endast sol och vatten.

Vad är det som händer i fotosyntesen om man tänker på energi?

I fotosyntesen fångar växterna först in solenergi. Energin används för att spjälka (sönderdela) vatten, och därigenom binda energin. Till sist används den bundna energin för att växten ska växa och föröka sig. När vatten spjälkas bildas det syre vi andas, som en sorts ”avgas”.

Share this post