Blogga

Hur kan man andra sitt tankesatt?

Hur kan man ändra sitt tankesätt?

Du kan påverka dina tankar mer än du tror En bra utgångspunkt är att bli medveten om vilka frågor du dagligen ställer till dig själv. Om du ställer frågor i stil med: ”Varför klarar jag ingenting?”, ”Varför är jag så dum?” eller ”Varför vill ingen vara vän med mig?” sätter du dig själv i en rävsax.

Hur får man bort oönskade tankar?

Har man mycket tvångstankar så är Kognitiv Beteendeterapi ofta att rekommendera. Men om dina svåra tankar försvinner när du mår lite bättre så är det kanske viktigt att du får hjälp med att må bättre med dig själv och ditt liv.

Är tankar sanna?

Tankar är bara tankar, ingen sanning, men vi har en tendens att TRO på våra tankar, i alla fall de negativa. Tro på dem och följa dem, ”göra som tanken säger”.

Hur botar man negativitet?

Genom att bli mer uppmärksam på skillnaden mellan vad du tänker och de känslor som det ger upphov till blir det lättare att hålla isär vad som är vad. Du kan då arbeta med att förändra hur du känner genom att förändra vad du tänker eller förändra ditt förhållningssätt till tankarna.

Hur kan vi bryta destruktiva mönster?

Den amerikanske psykologen Jeffrey Young har identifierat 18 olika mönster, eller scheman, som vi människor ofta omedvetet styrs av på ett negativt sätt. Att bli medvetet närvarande i nuet är ett sätt att bryta sådana destruktiva scheman.

Hur lugnar man sina tankar?

När de orosfyllda tankarna och jobbiga känslorna dyker upp är det istället bra att ta ett steg tillbaka. Stanna upp och fråga dig själv om det du tänker, känner och hur du ser på dig själv verkligen stämmer. Att känna sig stressad är väldigt vanligt i dagens samhälle och till vis del normalt.

Vad finns det för olika känslor?

Människans grundemotioner; kärlek, glädje, ilska, ledsnad, rädsla, förvåning och avsmak är gemensamma för alla kulturer och de uttrycks med likadana ansiktsuttryck och gester. Vi lär oss identifiera och namnge känslor från barnsben. Känslorna ger oss information om den omgivande världen och händelser omkring oss.

Hur blir man mindre negativ?

Använd dig av följande steg för att utmana och ifrågasätta dina negativa tankar:

  1. Identifiera negativa tankar.
  2. Notera hur mycket obehag, nedstämdhet eller ångest som tanken skapar.
  3. Lista bevis för att tanken stämmer.
  4. Lista bevis mot att tanken stämmer.
  5. Formulera en ny mer nyanserad tanke.

Är alltid negativ?

Det finns studier som visar att det finns en neurologisk förklaring till varför vissa människor alltid är negativa. Det är den del i hjärnan som kallas amygdala som fungerar som ett slags ”utkik” och ständigt letar efter faror, rädslor och dåliga nyheter. Överlevnadsinstinkten är kopplad till den här delen av hjärnan.

Share this post