Ny

Vad ar sasongens gronsaker?

Vad är säsongens grönsaker?

Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, själkselleri.

Hur kan man tänka hållbart på vintern när man ska handla frukt och grönsaker?

Det är bättre för miljön. Frukt och grönt som har kort hållbarhetstid måste transporteras med flyg för att fortfarande vara färsk när den kommer fram till butiken. Väljer du att köpa närproducerad mat efter säsong bidrar du alltså till minskade utsläpp.

Vad är skillnaden mellan frukt och bär?

Vad är det för skillnad på frukt och bär? Bär är en sorts frukter. Frukter innehåller en växts frön, och när växtens blommor blivit pollinerade så vissnar resten av blomman och det som blir kvar och växer sig större är frukten. Det finns många olika typer av frukter, och en av dem är bär.

Vilka frukter och grönsaker är i säsong?

Februari: Delikatesspotatis. Gulbeta. Gul lök. Jordärtskocka. Kryddor i kruka. Kålrot.

  • April: Delikatesspotatis. Gurka. Kryddor i kruka. Morot. Nässlor. Ramslök.
  • Juni: Blomkål. Broccoli. Dill. Färskpotatis. Gurka.
  • Augusti: Bigarråer. Blekselleri. Blomkål. Blåbär. Bondböna.
  • November: Blomkål. Brysselkål. Delikatesspotatis. Grönkål. Gul lök.
  • Vad är i säsong i september?

    September bjuder på stora skördar av grönsaker. Då kommer bland annat grönkål, brysselkål, fänkål och jordärtskockorna upp ur sina gömställen.

    Varför är det bra att äta frukt och grönt som är i säsong?

    Den är av bättre kvalitet och är mer näringsrik. Därför förlorar långväga transporterad mat mycket smak och näring. Dessutom är transporten sällan särskilt skonsam mot maten, som stöts och kläms. Säsongsmat kommer direkt från skörd till bord och det märks på den höga kvaliteten.

    Varför är det hållbart att köpa grönsaker i säsong?

    Vilka råvaror är bäst för miljön?

    Det är bra både för hälsan och planeten att äta mycket grönsaker, frukt och bär. Grova grönsaker som rotfrukt, kål, bönor, ärtor, linser och lök är extra bra för klimatet. Minst ett halvt kilo frukt och grönt rekommenderas per dag för en vuxen.

    Är banan en frukt eller ett bär?

    Bananen härstammar från Sydostasien och är en av världens äldsta kulturväxter. Den blev känd i Europa under antiken och infördes senare till Afrika och Centralamerika, där den idag är en viktig matvara och exportprodukt. Bananen som faktiskt klassas som ett bär – växer i klasar som hänger från toppen av bananplantan.

    Vad äter man i augusti?

    Vattenmelon, senap, rulltårta, kräfta och den omtalade surströmmingen är några råvaror vi firar i augusti. Här tipsar vi om recept och annan rolig fakta kring dagarna….

    • Vattenmelonens dag, 3 augusti.
    • Örtens dag, 6 augusti.
    • Senapens dag, 6 augusti.
    • Kräftpremiären, 8 augusti.
    • Rulltårtans dag, 9 augusti.

    Share this post