Blogga

Hur fungerar en gammaldags termometer?

Hur fungerar en gammaldags termometer?

Mätningen bygger oftast på att en vätska eller metall utvidgar sig vid uppvärmning. Exempel på sådana termometrar är sprit- och kvicksilvertermometern, samt bimetalltermometern där två olika metaller med olika längdutvidgningskoefficienter kan utnyttjas för att mekaniskt påverka en visare.

Hur bygger man en termometer?

Rita streck på sugröret – så har du skapat en graderad termometer. Här kanske du kan behöva trä ett till sugrör över det första, så att vattnet inte kan rinna över. Vad händer om du bara fyller flaskan till hälften med vatten?

Vad är det i en termometer?

Relaterad information. Rumstermometrar innehåller en färgad vätska som vanligen är petroleumprodukt eller sprit. Ofarligt på grund av den minimala mängden. Är vätskan inte silverfärgad innehåller den inte kvicksilver.

Hur fungerar en digital termometer?

Det är DIGITALA termometrar. En del av dem har en speciell elektrisk del som kallas TERMISTOR. En av egenskaperna – resistansen – ändras när temperaturen stiger eller sjunker. På det sättet mäter termometern temperaturen och visar den som en siffra på en display.

Hur fungerar Temperaturskalan?

Temperaturer anges på skalan med enheten grad Celsius (°C), vars steglängd är lika med 1 K. Vatten fryser vid 0 °C och kokar vid 100 °C. Fahrenheitskalan – används mest i länder utanför Europa, till exempel USA och Jamaica. Temperaturer anges på skalan med enheten grad Fahrenheit (°F).

Hur fungerar Celsius skalan?

Celsiusskalans är graderad i 100 skalstreck mellan vattnets fryspunkt (0 °C) och vattnets kokpunkt (100 °C). Dessa tillstånd har senare reviderats och 0 °C definieras som den absoluta temperaturen 273,15 kelvin. Kelvinskalan använder samma delning som celsiusskalan men definierar nollan till absoluta nollpunkten.

Hur funkar en bimetall?

En bimetalltermometer består av en bimetallfjäder med två tunna lager av olika metaller rullade på varandra. Båda metallerna har olika men exakta termiska expansionskoefficienter, vilket gör att den ena metallen expanderar snabbare än den andra när temperaturen ökar respektive sjunker.

När slutade man använda kvicksilver i termometrar?

År 1992 förbjöds febertermometrar som innehåller kvicksilver. År 1993 förbjöds även nytill- verkning av andra kvicksilverprodukter, som brytare, reläer, mätinstrument m.m. Man får inte heller ta kvicksilverprodukter, t. ex. lagervaror eller begagnade produkter, i bruk efter 1995.

När förbjöds kvicksilver i termometrar?

Förbud mot användning av kvicksilver i Sverige Sedan 1990-talet har det varit förbjudet att tillverka och använda termometrar, mätinstrument och vissa elektriska komponenter som innehåller kvicksilver.

Kan man mäta temperatur med mobilen?

Verklig termometer 4+ Tycker du fortfarande om att du inte vet temperaturindexet? Denna applikation kan omedelbart vända telefonen till en fin termometer! Låt dig hålla dig uppdaterad om omgivnings temperaturen, känns som och realtids väderförhållanden!

Hur använder man en Grilltermometer?

Stick in termometern från sidan i skivat kött som ligger i stekpannan eller på grillen. I större köttbitar, till exempel en stek som tillagas i ugnen eller i en gryta på spisen sticker man in termometern i den tjockaste delen av köttet, se till att spetsen inte stöter emot något ben.

Hur uppfanns termometer?

Dansk uppfann termometern Den nutida termometerns fader var den danske astronomen Ole Rømer (1644–1710), som 1701 försåg termoskopet med en skala, som hade vattens frys- och kokpunkter som fixpunkter.

Share this post