Ny

Vad kan man tanda tandstickor pa?

Vad kan man tända tändstickor på?

Tändstickor används för att tända eld på exempelvis en vedbrasa, ett levande ljus eller olika rökverk som rökpipa, cigarett eller cigarr. De flesta typer av tändstickor är känsliga för väta.

Hur påverkar tändstickan miljön?

Till exempel tillverkas tändsatsen utan svavel och farliga tungmetaller. Vi tillämpar en strikt kemisk policy och vi har en genomgripande process för att bedöma riskerna som är förknippade med kemikalier. I vår produktionsutveckling jobbar vi ständigt mot att öka andelen förnyelsebara material i våra produkter.

Vem gjorde tändstickan?

1844 tog Gustaf Erik Pasch patent på sin uppfinning och säkerhetständstickorna började tillverkas på J.S. Bagges fabrik i Stockholm. Men det var svårt att framställa den röda fosforn och tändstickorna var ganska dyra. Dessutom blev plånen på askarna snabbt oanvändbara för att fosforn var av låg kvalitet.

Var ligger tillverkningen på Solstickan?

Swedish Match tändsticksfabriker i Tidaholm och Vetlanda tillverkar endast miljövänliga säkerhetständstickor. Inga miljöfarliga råmaterial används. 98% av alla tändstickor som säljs i Sverige är av märket Solstickan.

Vad kallas samlare av tändsticksaskar?

FamiljPeter Pålsson från Trollhättan samlar på tändsticksaskar och tändsticksetiketter från huvudsakligen ett sekel. Han är en i en liten skara samlare, så kallade filumenister. För Peter Pålsson fanns redan i början av tonåren ett intresse för att samla.

Vad är gamla tändsticksaskar värda?

För trots att en tändsticksask oftast är rätt liten tar 35 000 askar väldigt mycket plats.

Hur har tändstickan påverkat samhället?

Det var inte förrän bröderna Carl och Johan Lundström förbättrade Paschs patent, som säkerhetständstickan verkligen slog igenom och blev omåttligt populär. Bröderna grundade Jönköpings tändsticksfabrik och deras tändstickor blev snabbt berömda och spreds över världen.

Hur många tändsticksaskar säljs per år?

Runt 30 miljarder tändstickor ur 75 000 aspstockar i 750 miljoner askar. Det producerar Swedish Match årligen i den 150-årsjubilerande tändsticksfabriken i Tidaholm. 60 procent exporteras utanför Europa, i hög grad till utvecklingsländer.

Var tänd ticka i elddon?

Innan tändstickan fanns använde man elddon. Svavelstickan är den äldsta typen av tändsticka. Vid tillverkningen doppades den i smält svavel. På tidigt 1800-tal fanns tändstickor med gult fosfor.

Vilken stad tillverkas tändstickor?

Detta sker i stora komplettmaskiner som spottar ut en stor mängd tändstickor varje dag; ca 250 miljoner, varje dag! Tändstickstillverkningen sker idag i Tidaholm. Splinttillverkning och tillverkning av askämnen sker i Vetlanda. Plånet består av en blandning av lim, dextrin, amorf fosfor, svavelantimon och kimrök.

Vad består Tändstickans huvud av?

Tändstickor görs oftast av asp, ett träslag som brinner långsamt och jämnt. Tändstickans huvud består av bland annat kaliumklorat. När man drar det mot tändsticksaskens plån av röd fosfor uppstår friktion som ger värme. Värmen startar en kemisk reaktion som gör att tändstickan börjar brinna.

Finns det något värde i gamla tändsticksaskar?

ÄLDRE ASKAR, medstadels tändsticksaskar, tobakiana….Budhistorik.

1 8 dec, 12:06 54 EUR
2 6 dec, 03:30 49 EUR
1 A 6 dec, 03:30 44 EUR
Visa alla 7 bud

Share this post