Allmänning

Vilka krav stalls pa de olika lagren i vagkroppen?

Vilka krav ställs på de olika lagren i vägkroppen?

Tillåtna värden på kritiska påkänningar De påkänningar i vägkroppen som allmänt anses som kritiska för bärigheten hos en vägkonstruktion är dels den horisontella dragtöjningen i underkanten av de bitumenbundna lagren (eH) och dels den vertikala trycktöjningen på undergrunden (ev), se bild 6.

Vad är slitlager?

Slitlagret är vägens tak, bärlagret bidrar med bärighet åt vägen och förstärkningslager bygger upp vägens hållfasthet ännu mer. Det finns tumregler för hur tjocka lagren bör vara.

Vilka symtom vid högt blodtryck?

Det är först vid riktigt högt blodtryck som man kan få tydligare symptom, till exempel kraftig trötthet, illamående svår huvudvärk och andnöd. Tillståndet kallas malign hypertoni och är ett livshotande tillstånd som är mycket ovanligt.

Hur vet man om man har blödarsjuka?

Vid mild eller medelsvår blödarsjuka upptäcks sjukdomen ibland inte förrän senare i livet. Då kan den upptäckas genom att du blöder länge efter till exempel en operation eller om du får en tand utdragen. Sjukdomen kan också upptäckas om du blöder länge efter ett sår i till exempel näsan eller munnen.

Hur kan drift och underhållsarbetet påverka vägens livslängd?

Livslängden påverkas Framför allt påverkas livslängden av beläggningstyp, trafikmängd, trafikens tyngd och spårbundenhet samt av vägkroppens bärighet och konstruktion. När beläggningen börjar bli sliten bildas spår eller sprickor i den. Det åtgärdas normalt med ett nytt slitlager.

Vad är vägkroppen?

Så här är en vägkropp uppbyggd. Den beläggningsyta som ligger överst och som trafiken sliter på när vägen trafikeras. En grov typ av beläggning som fäster bärlager och skapar en yta för slitlagret att fästa på. Stenmaterial i finare fraktioner som skapar en slätare yta och skiljer förstärkningslagret från bindlager.

Vad menas med obundet bärlager?

För grusvägar tätas förstärkningslagret med material till obundna bärlager för grusvägar enligt avsnitt E12. 2. Beläggningen får fräsas in i de obundna lagren om andelen beläggning understiger 30 % av fräsdjupet. Materialet kan då klassificeras som ett obundet material enligt kapitel B5.

Vad är obundet bärlager?

TRVKB 10 Obundna lager (TRV 2011:083 , TDOK 2011:265) är ett trafikverksdokument som innehåller Trafikverkets krav på levererat material till obundna överbyggnadslager och kontroll av material, nivå och bärighet för obundna lager och terrassytan i vägkonstruktioner.

https://www.youtube.com/watch?v=R7QpxEdbmG4

Share this post