Blogga

Varfor bildar vate och halogener Tvaatomiga molekyler?

Varför bildar väte och halogener Tvåatomiga molekyler?

förklara varför väte och halogener bildar tvåatomiga molekyler. väteatomen har en ensam elektron, två bildar ett elektronpar. Delar man på elektronparet får de båda atomerna samma stabila elektronskal som ädelgasen Helium. halogenatom har 7 valenselektroner, 3 elektronpar & 1 ensam elektron.

Varför bildas Tvåatomiga molekyler?

Att klor, syre m fl sitter ihop två och två beror på att de kan dela elektroner med varandra (via kovalenta bindningar) och uppnå ädelgasstruktur. Om man säger att luften innehåller ”syre” menar man alltså inte att det svävar runt fria syreatomer. De förenar sig omedelbart med varandra och bildar O2-molekyler.

Vilka grundämnen bildar Tvåatomiga molekyler?

De grundämnen som bildar tvåatomiga molekyler är väte, kväve och syre samt halogenerna fluor, klor, brom, jod, och astat. Av dessa är alla gaser utom brom som är flytande samt jod och astat som är fasta ämnen vid rumstemperatur.

Varför aluminium en hårdare metall än magnesium?

Varför är aluminium en hårdare metall än magnesium? Metalljonen har högre laddning i aluminiummetall än i magnesiummetall (3+ hos Al mot 2+ hos Mg) och elektronmolnet i aluminium innehåller fler elektroner (3e- per Al-atom mot 2e- per Mg-atom).

Hur många bindande elektronpar finns i en Kvävemolekyl?

En kovalent bindning med sex ingående elektroner, det vill säga tre elektronpar, har bindningstalet 3 och kallas trippelbindning. Trippelbindningar finns i bland annat kvävgas (N2, N≡N) och i alkyner.

Varför bildar väte kväve syre och Halogenerna alltid Tvåatomiga molekyler?

Av samma anledning, dvs att det krävs en extra elektron för att nå ädelgasstruktur. Så när vätet har två elektroner och klor 14 elektroner så lägger man ihop de som då blir gemensamt 16 elektroner som då har fått ädelgasstruktur? Halogenerna saknar ju bara en elektron för att nå ädelgasstruktur.

Share this post