Rekommendationer

Vilken farg har L1?

Vilken färg har L1?

Standarden om anslutning av lågspänningsinstallationer till elnätet, SS 4370140 som bland annat hanterar ledare i anslutningspunkten och till mättransformatorer anger dock L1 brun, L2 svart och L3 grå.

Är L2 svart?

Då jag började min karriär var standarden L1=Svart, L2=Brun, L3=Svart med vit rand. Eller i markkabel numrerade med siffrorna 1-4. Ändrades sen till Brun, Svart, Vit. För att ytterligare ändras till Brun, Svart, Grå.

Hur mäter man fasföljd?

Fluke 9040 är effektiv för mätning av fasföljd överallt där trefasström används till att driva motorer, styrenheter och elektriska system. Spännings och frekvensområdet är anpassat efter kommersiella och industriella tillämpningar.

Hur veta L1 L2 L3?

Du kan helt enkelt inte anta att fasföljden är någon speciell på L1, L2, L3 oavsett vilken färg de har och oavsett vad de kallas på din elmätare. Vill du försäkra dig om en viss fasföljd så får du mäta upp den och därefter bör du kunna förlita dig på att den inte ändras.

Hur vet man vilken fas man har?

– Ett enkelt sätt att kolla om det är enfas eller trefas är att titta på hur spisen är inkopplad. Om den är på enfas så är det enfas i lägenheten. Det går förstås också att kolla i elcentralen, säger Tommy Sjöberg.

Vad betyder L1 L2 L3?

Fasledare. Till huvudcentralen kommer tre stycken fasledare (L1, L2 och L3). Det är faserna som är de spännings-/strömförande anslutningarna.

Starkström

Färg Beteckning Beskrivning
Blå N Neutralledare, normsatt 1995
Brun L1, R Fasledare, svart användes före 1995
Svart L2, S Fasledare
Grå L3, T Fasledare

Vad betyder L1 och L2?

Därför även den lilla utvikningen kring fasföljd och motorer ovan. Då jag började min karriär var standarden L1=Svart, L2=Brun, L3=Svart med vit rand. Eller i markkabel numrerade med siffrorna 1-4. Ändrades sen till Brun, Svart, Vit.

Vilka färger är L1 L2 L3?

Share this post