Blogga

Vad ar PNP?

Vad är PNP?

PNP står för progressiv nefropati, det vill säga en framskridande njursjukdom. Oftast avses den form som drabbar unga hundar och som har sin grund i en felutveckling av olika vävnader i njurarna. När hunden fortfarande bara är ett litet foster anläggs alla de filter och gångsystem som skall utgöra den färdiga njuren.

Vilken är skillnaden om en transistor är bottnad eller strypt?

Ungefär vid vilken spänning på Ub börjar transistorn att leda ström? 1. När strömmen IC har nått sitt maxvärde så säger man att transistorn är bottnad.

Hur fungerar NPN-transistor?

En NPN-transistor drivs (eller slås på) av positiv ström som biaseras vid basen för att styra strömflödet från kollektorn till emittern. Transistorer av PNP-typ drivs av en negativ ström som biaseras vid basen för at styra flödet från emittern till kollektorn.

Vilka två typer av bipolära resistorer finns det?

De bipolära utförandena kallas NPN och PNP, och fälteffekttransistorerna N-kanal och P-kanal.

Vad styr i transistorn?

En transistor, även känd som en BJT (bipolär transistor) är en strömdriven halvledarenhet som kan användas för att reglera strömflödet där en liten mängd ström i basledningen styr en större ström mellan kollektorn och emittern. De kan användas för att styra en svag signal, som en oscillator eller en omkopplare.

Vad är Basström?

Strömmen genom transistorns backspända diod (kollektorströmmen) är proportionell mot laddningen i basen och denna laddning är i sin tur proportionell mot strömmen genom anslutningsledningen till basen (basströmmen) vilket innebär att kollektorströmmen är proportionell mot basströmmen, Ic=h·Ib.

När kom halvledaren?

Halvledarkomponenter har sedan 1940-talet successivt ersatt vakuumrör i de flesta elektroniska applikationer. Tidiga tillämpningsexempel av halvledarelektronik var transistorradio, den andra generationens dator (1950-talet), miniräknare (1970-talet), plattskärm och SSD-minne.

Share this post