Blogga

Varfor far barn ont i benen?

Varför får barn ont i benen?

Växtvärk är ett vanligt och ofarligt tillstånd hos barn mellan 3 till 12 år. Oftast uppträder värken på kvällar och nätter och det gör ont i benen. Barnet kan vakna och vara svårt att trösta. Växtvärk går normalt över efter en tid.

Vilken ålder har man växtvärk?

Smärtor från rörelseapparaten hos barn, utan känd orsak, kan benämnas växtvärk. Trots benämningen, finns det inga bevis för att det är själva tillväxten som orsakar värken. Diagnosen ställs genom att andra orsaker till smärtan kan uteslutas. Växtvärk kan förekomma i alla åldrar men är vanligt mellan 3-10 års ålder.

Hur får man bort värk i benen?

Det kan göra att du får ont i benen när du anstränger dem. Att sluta röka om du gör det och träna benen genom promenader brukar minska besvären. Ibland behövs även behandling med läkemedel eller en operation. Ring genast 112 om du plötsligt får väldigt ont eller försämrad känsel i ett ben.

Är växtvärk farligt?

Växtvärk kan förekomma i alla åldrar men är vanligast mellan tre och tio års ålder. Det är inte farligt, även om barnet ibland kan ha mycket ont.

Hur blir man av med muskelvärk?

Överbelastningsskador kan behandlas med sjukgymnastik. Är stress eller depression grundorsaken behandlar man denna. Långvarig smärta som orsakas av till exempel fibromyalgi brukar behandlas med en kombination av psykologiska insatser och fysisk träning.

Är växtvärk bra?

Växtvärk hos barn är vanligt och ofarligt. Det är vanligt att ha växtvärk på kvällen och det kan göra det svårt att sova. Växtvärk är vanligast i åldern tre till tolv år.

Kan små barn ha växtvärk?

Växtvärk är smärta i benen. Det brukar vanligen uppstå hos barn som är mellan 3 och 10 år, men kan även ibland förekomma hos barn upp till 16 år. Smärtan dyker upp främst på kvällen eller natten samtidigt som allt är som vanligt igen sen på dagen.

Kan man ha växtvärk som tonåring?

Växtvärk är ett tillstånd som även är förknippat med att barn växer. Vanliga symptom av växtvärk är smärta och värk i benen, både på framsidan och baksidan. Besvären uppstår nästan alltid på kvällar eller nätter, och kan förekomma hos barn ända upp i 12-årsåldern.

Kan barn ha växtvärk på dagen?

Man vet inte orsaken till växtvärk, men åkomman drabbar barn främst i förskoleålder och kommer på kvällen och natten. På dagen däremot känner man inte av växtvärken. Det finns spekulationer om att växtvärk skulle bero på vätskebrist eller mineralbrist men detta är inte vetenskapligt bevisat.

Share this post