Ny

Vad menas med utrikespolitik?

Vad menas med utrikespolitik?

Utrikespolitiken handlar om Sveriges förbindelser med och politik gentemot andra länder. Att förebygga risker och hot är en viktig del av säkerhetspolitiken som är en del av utrikespolitiken. Den svenska politiken förs i direkta förbindelser med andra länder men också genom exempelvis EU och FN.

Vad är säkerhetsmål?

Säkerhetsmål beskriver tillståndet hos den enskilde när det gäller nivån på skyddet och säkerheten. Prestationsmål beskriver vilka konkreta åtgärder och styrmedel kommunen eller någon annan aktör tänker använda för att uppnå säkerhetsmålen.

Vad är en aggressiv utrikespolitik?

Den nazistiska ideologin och Hitlers aggressiva utrikespolitik. En grundtanke inom den nazistiska ideologin var idén om lebensraum (livsrum), vilket Hitler bland annat tog upp i sin bok Mein Kampf (utgiven 1925-1926). Enligt Hitler delades folken in i tre kategorier: kulturskapare, kulturbevarare och kulturförstörare.

Vad har stater för mål?

Genom utrikespolitiken strävar staten efter att uppnå säkerhetsmål, välfärdsmål och ideologiska mål. En stats utrikespolitik uttrycks på flera sätt. Dels uttrycks den explicit genom deklarationer och officiella uttalanden av makthavare, som den svenska årliga regeringsförklaringen.

Vad är en feministisk utrikespolitik?

I oktober 2014 lanserade Sverige, som första land i världen, en feministisk utrikespolitik. Detta innebär att all utrikespolitik ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

Vad gör en utrikesminister?

Utrikesminister eller minister för utrikes ärenden kallas den medlem av en regering i ett land som är närmast ansvarig för utrikespolitiken och chef för utrikesministeriet. Utrikesministerposten anses vanligtvis vara en av de mer prestigefyllda ministerposterna.

Vad betyder Eftergiftspolitiken?

Eftergiftspolitik innebär att ge efter, allt för att undvika en konflikt. Begreppet har en negativ laddning, och används mest i samband med kritik mot en politik som anses misslyckad, naiv eller långsiktigt kontraproduktiv. Eftergiftspolitik kallas ibland också eftergivenhetens politik.

Vad är ett blixtkrig?

Blixtkrigets principer gick ut på att anfalla och bryta igenom fiendens försvarslinjer med flyg, stridsvagnar och andra motoriserade truppslag. Det kvarvarande motståndet rensades därefter bort av infanteriet.

Vad är grundtanken i feminism?

Feminismen värnar om kvinnors och mäns lika värde och rättigheter. Många feminister anser att vi lever i ett patriarkat där mannen är överordnad kvinnan. Feminister arbetar för att detta ska förändras så att kvinnorna får samma politiska, sociala, juridiska och ekonomiska möjligheter som männen.

Vad gör en näringsminister?

Näringsminister är den minister i ett lands regering som vanligtvis ansvarar för näringslivsutveckling, konkurrenspolitik, innovations- och teknologipolitik samt regional utveckling.

Share this post