Populära

Vad gor du aktivt for att synliggora amnet modersmal och den mangkulturella skolan?

Vad gör du aktivt för att synliggöra ämnet modersmål och den mångkulturella skolan?

Eleverna ska genom det ges möjlighet att utveckla sin kulturella identitet, sitt språk och sin förståelse för omvärlden. Undervisningen ska bidra till att eleverna blir flerspråkiga och att de får kunskaper om sin egen kultur samtidigt få en inblick i samhällen där modermålet talas.

Vad är bra med flerspråkighet?

– Forskningen har visat att barn som växer upp som flerspråkiga är mer kreativa, får lättare att ta till sig nya språk och har en större metaspråklig medvetenhet. Den metaspråkliga medvetenheten innebär att barnen i större utsträckning kan diskutera och reflektera kring språket och inte bara använda det.

Vilken roll har barnets språk för identiteten?

Det barnen uttrycker om sitt hus sorteras sedan i olika ordgrupper på ett papper av flerspråkig personal som ett led i att barnen ska förstå att ord kan struktureras och klassificeras på olika sätt. Barnen får se vuxna uttrycka mening via skriftspråket på olika språk vilket också har ett identitetsstärkande värde.

Hur arbeta med språkutveckling?

Susannas bästa tips

  1. Ta dig tid att arbeta med texten.
  2. Ta ut orden i bilder.
  3. När du vill att eleverna ska lära sig en ny textgenre arbeta gärna med cirkelmodellen.
  4. Hitta bra och roliga sätt att repetera ord.
  5. Checka av hela tiden vad eleverna kan så du vet hur du ska gå vidare.

Kan flera språk korsord?

Ordet polyglott är en synonym till flerspråkig och mångspråkig och kan bland annat beskrivas som ”som talar flera språk flytande”.

Hur många är flerspråkiga?

Den senaste undersökningen visar att hela 96,6 procent av svenskarna i åldern 25 till 64 år talar minst två språk. Bara 3,4 procent behärskar bara ett språk. I Sverige är det 45,9 procent som talar ett främmande språk, 31,7 procent som talar två främmande språk och 19 procent som talar minst tre främmande språk.

Share this post