Trendig

Vad galler for anstallda i foretagsledningen?

Vad gäller för anställda i företagsledningen?

Anställda i företagsledande ställning omfattas av övrig arbetsrättslig lagstiftning men omfattas oftast inte av villkoren i kollektivavtal. Därför behöver villkor som pension, sjuklön med mera regleras i det enskilda anställningsavtalet även om det finns kollektivavtal för övriga anställda.

Vilka två typer av anställningsformer finns i Sverige?

Olika anställningsformer

  • Tillsvidareanställning. Tillsvidareanställning är den vanligaste anställningsformen på den svenska arbetsmarknaden.
  • Deltid.
  • Timanställning.
  • Tidsbegränsade anställningar.
  • Allmän visstidsanställning.
  • Vikariat.
  • I avvaktan på att en fast tjänst tillsätts.
  • Lägg in uppsägningstid.

Har du hänvisas av en anställd?

Anställningsavtalet ska innehålla eller hänvisa till de villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet. Annars måste arbetsgivaren lämna skriftlig information om villkoren till medarbetaren senast en månad efter att hen har börjat jobba.

Vilka avtal gäller för olika anställningsformer?

Det finns två typer av anställningsformer: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Dessa regleras i lagen om anställningsskydd (LAS). Huvudprincipen i lagen är att ett anställningsavtal gäller tills vidare. I praktiken innebär det att en anställning alltid är tills vidare om inte annat formellt avtalats.

Vad räknas som företagsledande ställning?

En företagsledande ställning innebär att den anställde har en särskild förtroendeställning och utgör en förlängning av arbetsgivaren. Arbetsuppgifterna brukar vara förenade med stort ansvar och stor självständighet.

Kan VD omfattas av kollektivavtal?

Som vd eller chef i företagsledande ställning omfattas du inte av lagen om anställningsskydd, LAS, och normalt inte heller av kollektivavtal. Därför är det extra viktigt att du avtalar med din arbetsgivare om till exempel ditt ekonomiska skydd vid uppsägning, och din rätt till pension och försäkringar.

Vilka tre anställningsformer finns det?

Vilka anställningsformer finns det?

  • Tillsvidareanställning. Det som vanligtvis kallas för en fast anställning.
  • Tidsbegränsad anställning. Som namnet antyder lyder dessa anställningar under en tidsbegränsning.

Vad är en säsongsanställning?

Med säsongsarbete menas arbete som utförs under en viss tid på året. Säsongsarbete är vanligt inom bland annat trädgårdsnäringen, jordbruket, golfen och bärplockning. En säsongsanställning gäller mellan två bestämda tidpunkter. Anställningen upphör (slutar) när säsongen tar slut.

Vad är det för skillnad mellan arbetstagare och uppdragstagare?

Ett uppdragsavtal kan ingås med en fysisk eller juridisk person. En uppdragstagare är inte anställd hos uppdragsgivaren och följaktligen gäller inte lagen om anställningsskydd. En uppdragstagare ansvarar vidare själv för att betala sociala avgifter, pensionsinbetalningar och liknande avgifter.

Kan man ha två anställningar hos samma arbetsgivare?

Det är helt okej att vara anställd hos fler arbetsgivare samtidigt, det finns inget i lagen som säger att du inte får ha fler anställningar samtidigt. Du bör däremot kolla igenom ditt anställningsavtal och eventuellt kollektivavtal från din framtida arbetsgivare.

Vilka omfattas inte av LAS?

De enda som inte omfattas är företagsledare och arbetsgivarens familjemedlemmar. Behöver man säga upp personal kan man göra det om det lider arbetsbrist eller om man har saklig grund. Uppsägningstid och andra villkor under uppsägningstiden regleras av las och i vissa fall av anställningsavtal och kollektivavtal.

Share this post