Populära

Vem bestammer riksdagsledamoternas loner?

Vem bestämmer riksdagsledamöternas löner?

Det är myndigheten Statsrådsarvodesnämnden som bestämmer storleken på arvodet. De vice talmännen får grundarvodet som riksdagsledamot, plus ett tillägg på 30 procent av grundarvodet.

Hur röstade riksdagsledamöterna idag?

Uppgifter om voteringarna finns från riksmötet 1993/94 och framåt. Voteringsdata kan sorteras utifrån riksmöte, parti, ledamot, valkrets och hur ledamöterna har röstat. Ledamöterna kan rösta ”ja”, ”nej”, ”avstår” eller noteras som frånvarande.

Vem betalar statsministerns lön?

Ersättningen betalas ut månadsvis av Regeringskansliet och är pensionsgrundande.

Kan alla se hur varje ledamot har röstat?

Hur har ledamöterna röstat? Hur varje ledamot röstat och vilka ledamöter som varit frånvarande finns att läsa efter omröstningen i särskilda listor, så kallade voteringsprotokoll. På webbplatsen finns voteringsprotokollet på ärendets sida.

Hur utses riksdagens 349 ledamöter?

Sveriges riksdag, riksdagen, är Sveriges lagstiftande församling. De av folket valda representanterna på riksnivå, riksdagsledamöterna, samlas i riksdagen, som har 349 ledamöter och leds av en talman. Grundlagsändringen för allmän rösträtt genomförs 1921, när också andrakammarvalet 1921 hölls.

Hur mycket tjänar Andreas Norlén?

Andreas Norlén får som talman samma lön som statsministern. Det arvodet höjdes nyligen av Statsrådsarvodesnämnden med 4 000 kronor till en månadslön på 180 000 kronor.

Måste man ha suppleanter i en styrelse?

Om styrelsen bara har en eller två ledamöter Om styrelsen har färre än tre styrelseledamöter ska det finnas minst en styrelsesuppleant. Den minsta styrelsen som ett aktiebolag kan ha är en styrelse som består av: en styrelseledamot. en styrelsesuppleant.

Hur bor riksdagsledamöter?

I Riksdagsförvaltningens bostäder bor ledamöterna avgiftsfritt. Riksdagsförvaltningen fördelar övernattningsbostäder till riksdagens partigrupper, baserat på hur många av ledamöterna som bor utanför Stockholm. Det är sedan de olika partigrupperna som fördelar bostäderna bland sina ledamöter.

Hur många år ska man sitta i riksdagen för att få pension?

För att omfattas av inkomstgarantin måste ledamoten ha haft sitt riksdagsuppdrag under en sammanhängande tid på minst tre år.

Hur många politiska vildar finns det i riksdagen?

Mot slutet av valperioden 2014-2018 fanns 8 politiska vildar i riksdagen, vilket är det högsta antalet i svensk historia. 7 av dessa var invalda som sverigedemokrater, som sedan hade lämnat sitt parti.

Måste man kalla suppleanter?

Därutöver finns det inget lagkrav om att en förening måste ha suppleanter, även om det underlättar i fall ledamöter är frånvarande eller avgår. Om en ledamot har anmält förhinder om att delta vid ett styrelsemöte, är det styrelsens ordförande som kallar suppleanter att tjänstgöra.

Kan man vara både styrelseledamot och suppleant?

Det vanligaste aktiebolaget är ett privat aktiebolag med en ägare och minsta möjliga styrelse, som är en ordinarie styrelseledamot med en styrelsesuppleant. Om man vill ha två ordinarie ledamöter kräver aktiebolagslagen fortfarande minst en suppleant. Vid tre ordinarie ledamöter finns inget krav på suppleant.

Share this post