Trendig

Hur stora borgensataganden har du?

Hur stora borgensåtaganden har du?

Ett borgensåtagande innebär att ett bolag eller en privatperson (”borgensmannen”) åtar sig ekonomiskt ansvar för någon annans (”låntagaren”) skuld. Exempelvis är det vanligt att en bank kräver att någon går i borgen när ett företag ansöker om ett lån eller kredit.

Vad innebär det att gå i borgen för någon?

Borgen är ett löfte av en eller flera personer att betala en skuld för någon annan om den personen inte betalar. Borgen är inte lika vanligt i dag som det var tidigare. Numera begär ofta bankerna att du har en medlåntagare till lånet i stället för borgen.

Hur länge måste man stå som borgenär?

I regel är man borgensman tills skulden är återbetald. Borgensförpliktelser upphör alltså inte vid exempelvis skilsmässa. Borgensmannen kan inte heller säga upp borgensåtagandet. Det stora ansvaret gör att man verkligen bör tänka sig för ordentligt innan man går i borgen.

När går man i borgen för någon?

Att någon går i borgen sker vanligtvis när en person är i behov av att låna pengar för att finansiera köp av en ny bostad eller bil, och låntagarens betalningsförmåga inte räcker till som säkerhet för långivaren. Borgen är ett sorts löfte och försäkran till långivaren.

Vad är en borgensåtagande?

Att ingå borgen innebär att ta ett ekonomiskt ansvar för någon annan. En vanlig form av borgen är en garanti där borgensmannen (exempelvis kommunen) tar på sig ansvaret för att betala långivaren (exempelvis en bank) om låntagaren (exempelvis ett kommunalt bolag) inte kan betala sina skulder.

Vad kallas Risken med att gå i borgen för någon?

Att gå i borgen innebär alltid en ekonomisk risk. Man bör vara mycket restriktiv med att gå i borgen för andra, i synnerhet om man känner sig osäker på vederbörandes betalningsförmåga. Det brukar sägas att man inte skall gå i borgen om man inte känner sig beredd på att ge motsvarande belopp i gåva.

Varför ska man vara försiktig med att gå i borgen?

Viktigt att tänka på om du ska gå i borgen Be om att få se gäldenärens nuvarande anställningsavtal där lönen står tydligt angiven. Var försiktig med att gå i borgen för stora privatlån som läggs upp på många år, annars kan det bli riktigt dyrt för dig om gäldenären inte betalar tillbaka sitt lån.

Kan man avskriva sig som borgenär?

Kan jag avsäga mig borgensåtagandet? Nej, en borgensman har inte rätt att säga upp sitt borgensåtagande. Borgensmannen kan dock bli fri från sitt borgensåtagande om låntagaren kan erbjuda en ny borgensman eller någon annan säkerhet som långivaren kan acceptera.

Hur gammal får en borgenär vara?

Normalt sett räcker det att man är över 18 år för att vara borgensman. Men föräldrar kan med samtycke av överförmyndare låta ett barn yngre än 18 år ingå borgensförbindelse.

Vad gäller borgenärer?

Vid de flesta lån är borgenären en bank eller annat låneinstitut men det kan också vara en privatperson. Om du lånar pengar av vän kommer denne att vara borgenär. Borgenären har rätt att kräva sina pengar enligt de villkor som upprättats i skuldebrevet eller annat gällande avtal.

När upphör ett borgensåtagande att gälla?

Uppsägning av borgensåtagande Borgensmannen kan säga upp sitt borgensåtagande. Åtagandet kan sägas upp till månadsskiftet som inträffar närmast efter nio månader från uppsägningstillfället. Detta får dock endast ske så att uppsägningen träder i kraft tidigast två år från borgensåtagandets början.

Share this post