Ny

Varfor har lagstiftaren lagt risken for anstalldas oaktsamhet pa arbetsgivaren?

Varför har lagstiftaren lagt risken för anställdas oaktsamhet på arbetsgivaren?

Principalansvaret ålägger arbetsgivaren ansvar för skador som vållats av dennes arbetstagare, oavsett ställning. Lagstiftaren anser att det är rimligt eftersom arbetsgivaren dels kan ordna verksamheten så att riskerna minskar, dels kan skydda sig genom en ansvarsförsäkring.

Under vilka förutsättningar anses en arbetstagare själv kunna göras skadeståndsansvarig för fel eller försummelse i tjänsten?

För att en arbetstagare ska kunna göras skadeståndsskyldig krävs att skadan har vållats genom fel eller försummelse från arbetstagarens sida. ”Fel” tar närmast sikte på oaktsamma handlingar, ”försummelse” på oaktsam underlåtenhet att handla. eller vårdslöshet enligt den allmänna culparegeln (SkL 2:1).

Under vilka förutsättningar kan en arbetsgivare bli skadeståndsansvarig för sina anställda ange lagrum?

Arbetstagares skadeståndsansvar. 1 § För skada, som arbetstagare vållar genom fel eller försummelse i tjänsten, är han ansvarig endast i den mån synnerliga skäl föreligger med hänsyn till handlingens beskaffenhet, arbetstagarens ställning, den skadelidandes intresse och övriga omständigheter.

Kan en omyndig bli skadeståndsskyldig?

För barn och ungdom gäller särskilda regler om skadeståndsansvar. Skadeståndsansvaret börjar i princip vid 0 års ålder. Den som är under 18 år blir dock skyldig att betala skadestånd endast om det är skäligt med hänsyn till: Ålder och mognad • Handlingens beskaffenhet • Övriga omständigheter.

Kan en arbetsgivare bli skadeståndsskyldig för sådant som en arbetstagare orsakar annan person?

För att skydda arbetstagare från skadeståndsskyldighet gentemot arbetsgivaren så finns det också en paragraf i skadeståndslagen som begränsar arbetstagarens skyldighet till att ersätta skada endast i de fall då synnerliga skäl föreligger. Principalansvaret och de paragrafer som det gäller väcker dock några funderingar.

Share this post