Frågor

Vill sjalvskada?

Vill självskada?

Självskadebeteende är allvarligt och du bör söka hjälp om du har skadat dig själv upprepade gånger, eller om du har provat och känner att du vill göra det igen. Om självskadebeteendet har pågått en längre tid är det extra viktigt att få hjälp så snabbt som möjligt.

Hur många Självskadar sig?

Bakgrund. Självskador är vanligare bland flickor än bland pojkar och debuterar oftast vid cirka 12 till 14 års ålder. I svenska skolor anger 15–20 procent av alla ungdomar att de vid minst fem tillfällen utfört handlingar för att skada sig själva.

Hur ska man göra för att sluta skada sig själv?

berättar Cassandra och Lisa mer om hur de gjorde för att sluta skada sig.

  1. Du är inte ditt självskadebeteende. Försök att tänka så här: Ett beteende är inte något du är.
  2. Berätta för någon hur du mår.
  3. Vem mår jag bra av att umgås med?
  4. Försök att ta hand om dig själv.
  5. Gör sånt du tycker om.

Hur allvarligt är självskadebeteende?

Man kan också känna att ärren som blir kvar är jobbiga. Självskadebeteendet kan dessutom öka och uppta mer och mer av ens tankar. Det kan bli något man känner att man måste göra för att känna sig lugn. Behovet av att skada sig kan växa, och då finns en risk att man skadar sig mer allvarligt och mår sämre och sämre.

Vad skär sig folk med?

Omkring fyra procent av alla vuxna har någon gång självskadat sig när de mår dåligt. Bland tonåringar är antalet som skär sig enligt vissa undersökningar något högre. Till självdestruktivt beteende i vidare mening räknas också att missbruka alkohol, droger och mat, att begå självmord eller göra ett självmordsförsök.

Vad ska man göra om man vet någon som skär sig?

Att stötta någon som skadar sig själv

  1. Fråga hur personen mår. Lyssna om hen vill prata.
  2. Gör saker ihop. Vad gillar ni att göra ihop?
  3. Tipsa om ställen som ger stöd. Tipsa om ställen som personen kan kontakta för att få stöd anonymt.
  4. Sätt gränser. Säg till personen att du vill att hen slutar med det hen gör för att skada sig.

Kan man dö av självskadebeteende?

Ibland är skadandet ett sätt att lugna eller straffa sig själv eller ett desperat sätt att visa att något är fel och att man behöver hjälp. Att skada sig själv brukar inte betyda att man vill dö, men man kan ändå riskera sitt liv. Självskadebeteende är alltid allvarligt.

Vad ska man göra om någon skär sig?

Hur kan man sluta skära sig?

Försök att undvika eller förändra de situationer där du brukar få lust att skära dig. Till exempel om du brukar skära dig i ett visst rum, se till att inte vara i det rummet när risken är som störst. Umgås med familjen, en kompis eller aktivera dig på något annat sätt istället.

Hur känns det att skära sig själv?

Den unga självskadande personen, ofta flickan, har svårt att prata om sin känslor, saknar kanske ord för sin ångest, och skärandet blir ett hjälpmedel för att så att säga ”lätta på trycket”. Skärandet har ändå en motsatt effekt: den som skär sig skäms ofta över det och det ökar på ångesten och illamåendet.

Vad är Självskadebeteenden?

För en person med självskadebeteende brukar detta beteende vara ett sätt att försöka hantera svåra känslor. Det kan handla om ångest, stress, förtvivlan eller tomhet. Att skära sig eller rispa sig med ett vasst föremål kan då vara ett sätt att avleda den svåra känslan.

Share this post