Blogga

Vad ar specifik energianvandning?

Vad är specifik energianvändning?

Specifik energianvändning definieras som byggnadens energianvändning fördelat på Atemp uttryckt i kWh/m2 och år. Hushållsenergi inräknas inte. Inte heller verksamhetsenergi som används utöver byggnadens verksamhetsanpassade krav på värme, varmvatten och ventilation.

Vad menas med Värmetröghet i massiva material?

Värmetrögheten är ett mått på husets termiska stabilitet och förmåga att lagra värme, exempelvis i väggarna, grunden och bjälklagen. Beroende på vilka material man har använt så kan olika mycket värme lagras.

Vad ingår i den totala specifika energianvändningen för en byggnad?

Byggnadens energianvändning Det är energi för uppvärmning, tappvarmvatten, komfortkyla och fastighetsel som ingår. All annan energi som används benämns som hushållsenergi i bostäder och verksamhetsenergi i lokaler. Hushållsenergi och verksamhetsenergi ingår inte i byggnadens energianvändning.

Vad gör en tidskonstant i en byggnad?

Ju högre byggnadens tidskonstant är desto större är värmetrögheten. Formeln visar vad som påverkar tidskonstanten. Högt värde och därmed även hög värmetröghet hos byggnaden får man om det som står över bråkstrecket görs så stort som möjligt och det som står under så litet som möjligt.

Hur fungerar Energiklasserna i energideklarationen?

Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. Det innebär att de flesta hus som säljs oftast ligger inom graderingen C till G. Många äldre hus har till exempel energiklass E.

Vad menas med a temp?

[Atemp = Summan av invändig area för respektive våningsplan, vindsplan och källarplan som värms till mer än 10 °C. Area som upptas av innerväggar, öppningar för trappa, schakt och dylikt, inräknas. Area för garage, inom byggnaden, i bostadshus eller annan lokalbyggnad än garage, inräknas inte.]

Vad menas med energieffektivitet?

Energieffektivisering är att göra energianvändningen så ekonomiskt effektiv som möjligt för användarna och samtidigt så hållbar som möjligt för samhället. Det leder till att miljö- och klimatbelastningen minskar, ökar försörjningstryggheten och samtidigt bidrar till ökad konkurrenskraft (enl. Svensk Energi).

Hur mäter man tidskonstant?

Innan du gör uppkopplingen för att mäta en RC-krets tidskonstant kan du prova på ett enkelt men prak- tiskt sätt att snabbtesta om en kondensator fungerar. Detta kan man göra genom en resistansmätning – helst med en analog multimeter.

Hur beräknar man tidskonstant?

Tidskonstanten anger den tid som gått innan 63 % av differensen till simulerad sluttemperatur uppnåtts. Vi är ute efter tidpunkten då temperaturen fallit till 18.96 * (1-0.63) = 7.01 grader. Enligt inomhustemperaturens tabellvärden sker det under timme 3978. Här blir tidskonstanten alltså τ = 3978 – 3602 = 376 timmar.

Vad bestämmer energiklass?

Byggnaders energiprestanda uttrycks i primärenergital vilket avgör vilken energiklass (A–G) byggnaden tillhör. Energiprestandan ska inte förväxlas med begreppet energiförbrukning, som är det du kan avläsa på din elfaktura.

Share this post