Allmänning

Vad ar avhjalpa fel?

Vad är avhjälpa fel?

Avhjälpande är en påföljd som en konsument kan kräva enligt konsumentköplagen (KKöpL) om en vara är felaktig. Avhjälpande innebär att felet på en vara avhjälps/lagas exempelvis genom en reparation. Genom avhjälpandet ska varan ska återställas till den kvalité som från början var avtalad (22 § KKöpL).

Vad menas med avhjälpande?

Avhjälpande är en juridisk term som kan översättas till åtgärda eller fixa i vanligt språkbruk.

Vilken betydelse har det att entreprenören inte bara har skyldighet utan även rätt att avhjälpa fel?

Sanktion. Sanktionen om entreprenören ansvarar för felet, är en skyldighet och rätt att avhjälpa felet. Det innebär även att om fel eller skada upptäcks så kan inte beställaren direkt rikta ett skadeståndskrav gentemot entreprenören utan att ge tillfälle för entreprenören att åtgärda felet och skadan.

Vilka fel kan beställaren göra gällande som fel enligt AB04?

I 5 § 5 AB 04 står det att ”entreprenören ansvarar för fel som framträder under garantitiden”. Det kan vara fel som byggs in under entreprenadtiden men som först syns under garantitiden, exempelvis dolt fel. Om beställaren upptäcker ett dolt fel måste han skyndsamt meddela entreprenören om problemet (15 § 5 AB 04).

Hur lång tid har man på sig att åtgärda fel?

Konsumenten kan reklamera fel på produkten i upp till tre år från inköpstillfället. Reklamationsrätten påverkas inte av eventuell garanti. En produkt kan ha en garanti på ett år, men konsumenten har fortfarande rätt att reklamera produkten i tre år. Konsumenten ska reklamera inom skälig tid från att felet upptäcktes.

Vad är avhjälp?

Avhjälpa betyder ungefär detsamma som råda bot på.

Vilken lag grundar sig Entreprenadrätten på?

ABO4 – Allmänna Bestämmelser För Byggnads-, Anläggnings- och Installationsentreprenader. ABO4 är allmänna bestämmelser som är särskilt framtagna för entreprenader inom byggnation, anläggning och installation. Det är viktigt att notera att AB04 är skriven med den delade entreprenaden som utgångspunkt.

Vad kan beställaren vidta för åtgärder om entreprenören inte avhjälper ett fel som han är skyldig att avhjälpa?

Entreprenören skall utan dröjsmål underrätta beställaren när fel avhjälpts. Om entreprenören inte avhjälper fel inom föreskriven tid eller skriftligen har meddelat att han inte avser att avhjälpa felet, får beställaren låta avhjälpa felet.

Vad ingår i arbetsledning?

När en anställd utför arbetsuppgifter som består av att fördela eller leda arbeten som är direkt hänförliga till entreprenaden ska detta ersättas såsom arbetsledning. Detta gäller oavsett om arbetsuppgifterna utförs direkt på arbetsplatsen, på kontoret eller på annan plats.

Vad är självkostnadsprincipen?

Kommuner och landsting får inte ta ut högre avgifter än som svarar mot kostnaderna för de tjänster eller nyttigheter som kommunen eller landstinget tillhandahåller. Självkostnadsprincipen innebär inte att avgifterna aldrig får överstiga kostnaderna.

Hur lång tid har säljaren på sig att reparera en vara?

Säljaren måste utföra reparationen inom rimlig tid och utan väsentlig olägenhet för dig som kund. Vad detta innebär varierar från fall till fall och det finns inga särskilda regler för exakt hur lång tid en reparation får ta.

https://www.youtube.com/watch?v=Pr1jnR6yDEI

Share this post