Rekommendationer

Var envis?

Var envis?

envis i ordbok från 1870 Betydelse: Kallas den, som, utan att lyssna till förnuftiga skäl, vidblifver sin mening, föresats eller sitt beslut, ehuru de äro stridande mot det rätta. Betydelse: Utmärka en hög grad af trägenhet. Brukas både om sak och person.

Vad är Stönig?

Adjektivet stönig är ett dialektord som fortfarande används. Betydelsen är ofta ’envis’. Om man googlar på ordet stönig får man bortåt 2 000 träffar. Adjektivet beskriver en person som stönar och stånkar, men ordet kan också ha en annan innebörd.

Hur är man om man är envis?

En envis person är ofta väldigt kritisk. Den gör ”som den alltid har gjort”. Den skapar inget. Den är inställd på att hitta fel på allt – utom sig själv.

Varför får man Hurven?

Betydelse: När kylan kryper in under kläderna och man känner sig kall och frusen, då känner man sig ”hurven”.

När som betyder?

Används i fraser. Används i vardagligt tal. Ordet när är en synonym till då och eftersom och kan bland annat beskrivas som ”nära”. Ordet kan ha flera olika betydelser. När används i uttrycket ”hart när (omöjligt)” som betyder ”nästan (omöjligt)”.

Är envis bra?

Att vara envis har både sina positiva och negativa sidor – verkligen. Att inte ge upp sina mål och drömmar är bra och att inte ge upp för några bakslag, utan resa sig upp och jobba på kan också vara bra. MEN – de finns tillfällen när det kanske är dags att byta strategi och ge upp det gamla.

Har envis korsord?

Synonymer till envis

  • bångstyrig.
  • enträgen.
  • enveten.
  • ihärdig.
  • ihållande.
  • istadig.
  • oförtruten.
  • orubblig.

Får Hurven?

Norrländskt uttryck för fenomenet när man får rysningar längs utmed med ryggraden som sprider sig likt en skakning ut i kroppen. Funkar att använda både när man får kalla kårar eller rysning av välbehag. Burr, gud vad kallt det är nu får jag hurven.

Vad betyder Oslög?

icke skön; som icke gör ett behagligt intryck (på ögat l. örat l. uppfattningen); ful; om person: vanlottad i fråga om utseende.

Share this post