Ny

Ar tilldelningsbeslut offentligt?

Är tilldelningsbeslut offentligt?

Ett tilldelningsbeslut som fattats är en allmän handling. En allmän handling är som huvudregel offentlig. I undantagsfall kan man sekretessbelägga uppgifter i allmänna handlingar men för att göra detta krävs stöd i offentlighets- och sekretesslagen.

Vad ska ett tilldelningsbeslut innehålla?

Det anger till vilken eller vilka leverantörer som den upphandlande myndigheten/enheten har beslutat att tilldela kontrakt eller ramavtal. Detta beslut ska även innehålla information om skälen till myndighetens eller enhetens beslut samt under vilken tidsperiod avtal inte får ingås, den så kallade avtalsspärren.

Vilka ska tilldelningsbeslut skickas till?

Tilldelningsbeslutet ska också innehålla upplysning om avtalsspärr, det vill säga att avtal med vinnande leverantör/er kommer att tecknas först efter tio dagar. Beslutet ska skickas till samtliga anbudsgivare.

Är beslut alltid offentliga?

De flesta dokument som ligger till grund för riksdagens beslut eller som kommer in till eller upprättas i Riksdagsförvaltningen är allmänna handlingar. Däremot är den post som riksdagsledamöterna får i egenskap av partiföreträdare i regel inte allmänna handlingar.

Kan ett anbud som inkommer till en upphandlande myndighet bli offentligt?

Ett anbud eller en ansökan anses inte ha inkommit till den upphandlande organisationen före den tidpunkt som har bestämts för öppnandet, enligt Tryckfrihetsförordningen. Anbudet eller ansökan i en upphandling blir därmed inte en allmän handling hos den upphandlande organisationen före denna tidpunkt.

Vad händer efter tilldelningsbeslut?

Givetvis behöver den upphandlande myndigheten ta hänsyn till anbudens giltighetstid när den överväger att senarelägga tilldelningsbeslutet. Den finns ingen skyldighet att meddela anbudsgivare eller alla anbudshämtare om beräknad tidpunkt för tilldelningsbeslut eller om denna tidpunkt ändras.

Share this post