Blogga

Vem valjs av EU medborgare?

Vem väljs av EU medborgare?

Europaparlamentet är medborgarnas röst. Parlamentet företräder och väljs direkt av EU-ländernas medborgare genom val som hålls vart femte år. Det senaste valet till Europaparlamentet hölls våren 2019. Nästa val hålls 2024.

Vad innebär överstatlighet och mellanstatlighet inom EU?

En överstatlig process innebär att medlemsländerna överlämnar rätten att fatta beslut till EU och måste underkasta sig gemensamt fattade beslut, numera oftast majoritetsbeslut. EU-institutionerna utövar här ett stort inflytande genom sin rätt att lägga förslag och genom att övervaka att beslut genomförs.

Vilka sitter i kommissionen?

Lagförslag. Kommissionen ansvarar för att planera, utarbeta och föreslå nya EU-rättsakter, även på eget initiativ. Förslagen måste främja EU:s och medborgarnas intressen som helhet. Kommissionen lägger fram sina lagförslag inför Europaparlamentet och ministerrådet, som måste godkänna texten innan den kan bli en lag.

Varför skapade EU?

Den första byggstenen till dagens EU lades 1952, då Europeiska kol- och stålgemenskapen bildades. I sviterna efter andra världskriget skapade Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Luxemburg och Tyskland en gemensam marknad för kol och stål. Syftet var att hejda kapprustning och nya krig mellan länderna.

Vad är det för skillnad på överstatligt och mellanstatligt arbete?

De mellanstatliga besluten kräver att alla medlemsländer går med på dessa, och de länder som inte efterföljer reglerna blir sällan straffade för detta, medan de överstatliga besluten endast kräver majoritet av olika slag, och kan ge tunga viten om de inte efterföljs.

Vad i EU är mellanstatligt?

Exempel på typiska mellanstatliga organisationer är Förenta nationerna (FN), Europarådet och Nordiska rådet. Beslut fattas vanligtvis med enhällighet inom mellanstatliga organisationer och det är ovanligt att beslut kan få rättslig verkan för en medlemsstat mot dess vilja.

Hur utses medlemmarna i kommissionen?

Ordföranden utser sina medarbetare Utskotten röstar sedan om kandidaternas lämplighet. Om alla 27 kommissionärskandidater godkänns efter utfrågningen röstar Europaparlamentet om de ska godkänna kommissionen som helhet. Därefter utses kommissionärerna formellt av Europeiska rådet.

Vad gör den europeiska kommissionen?

Kommissionen bidrar till att forma EU:s övergripande strategier, föreslår nya EU-lagar och ser till att de följs, tar fram initiativ och förvaltar EU:s budget. Kommissionen är också en viktig aktör inom internationell utveckling och humanitärt bistånd.

Share this post