Populära

Ar apportemission tillatet vid nystart av AB?

Är apportemission tillåtet vid nystart av AB?

Apportegendom är andra tillgångar än pengar som en person för över till ett företag som betalning för aktier. Det måste stå i stiftelseurkunden att detta är tillåtet för att det ska vara okej.

Måste revisorn vara auktoriserad?

Större eller publika aktiebolag måste ha en auktoriserad revisor. Som större aktiebolag räknas de som under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren når upp till minst två av dessa värden: fler än 50 anställda (i medeltal) mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning.

Vad innebär en apportemission?

Apportemission är en emission där ett aktiebolag ger ut aktier mot betalning med annan egendom än pengar. Betalningen kallas då Apportegendom och kan vara till exempel maskiner, varor, immateriella rättigheter, en affärsverksamhet eller aktier i andra bolag.

Vilka bolag måste ha auktoriserad revisor?

Ett privat aktiebolag måste ha en godkänd eller auktoriserad revisor om det når upp till minst två av följande gränsvärden för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren: fler än 3 anställda (i medeltal) mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning. mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning.

Kan ett handelsbolag använda ägarnas satsade pengar till att köpa varor?

För ett handelsbolag finns inget krav på satsat kapital, men delägarna i bolaget är personligen ansvariga för företagets skulder. En enskild näringsidkare behöver heller inte gå in med startkapital, men även i denna bolagsform är ägaren ansvarig för företagets skulder.

Hur mycket ska ett företag gå i vinst?

Vad ska företagets vinst räcka till? Till ägarens arbetsinsats, riskersättning, investeringar och reserver för framtiden. Är inköpspriset för varor och andra resurser utan hänsyn till när det förbrukas. Uppstår när inköpen betalas till leverantörerna.

Vad händer om aktiekapitalet är förbrukat?

Om aktiekapitalet är förbrukat ska styrelsen genast utfärda en kallelse till en bolagsstämma som ska pröva om aktiebolaget skall gå i likvidation (första kontrollstämman). Den första kontrollstämman (bolagsstämman) kan besluta om att aktiebolaget ska gå i likvidation.

Share this post