Frågor

Vem bestammer vem som ska anstallas?

Vem bestämmer vem som ska anställas?

Personer som har fyllt 68 år kan alltid anställas enligt reglerna om allmän visstidsanställning utan att anställningen behöver motiveras av något särskilt skäl. Det gäller även när en person som redan är anställd fyller 68 år och ni kommer överens om att hen ska fortsätta arbeta.

Vad gäller vid behovsanställning?

En intermittent anställning kallas även timanställning eller ibland behovsanställning. En sådan anställning är endast en överenskommelse om arbete under en viss tid. Personen ifråga avlönas ofta per arbetad timme.

Hur kort får en visstidsanställning vara?

Däremot finns det ofta inga regler för hur kort en visstidsanställning kan vara. Blir man exempelvis anställd för att arbeta tre timmar en dag och ytterligare tre timmar nästa dag, är detta rent arbetsrättsligt två olika visstidsanställningar. Ändå tillämpar många arbetsgivare ”timanställning”.

Hur länge kan man vara tillfälligt anställd?

Anställningsformen får användas i högst två år. Den får inte användas när arbetstagaren tidigare utfört liknande arbetsuppgifter hos arbetsgivaren under de senaste fem åren i sammanlagt två års tid. Om arbetsgivaren är ansluten till kollektivavtal bör detta granskas.

Vad krävs för att få anställa?

Gör en kravprofil När du väl har bestämt dig för att anställa en person bör du göra en kravprofil. Då är det lättare att få en uppfattning om vem du letar efter. Beskriv befattningen – arbetsuppgifter och ansvar. Vilken utbildning behövs för att kunna utföra arbetet?

Vem ska jag anställa?

Det finns dock viss reglering som rör företrädesrätt till återanställning som du måste ta hänsyn till. Det kan vara så att tidigare anställda som sagts upp p.g.a. arbetsbrist har rätt att få återanställning och därmed måste ges förtur framför den kock du vill anställa, 25 § LAS.

Finns behovsanställning?

Men i lagen om anställningsskydd (LAS) finns varken begreppet timanställning eller behovsanställning, och detta kan därför leda till en mängd missuppfattningar. Om du som arbetsgivare har kollektivavtal kan det finnas särskilda anställningsformer i kollektivavtalet, t. ex. behovsanställning.

Share this post