Trendig

Kan aktenskapsforord ogiltigforklaras?

Kan äktenskapsförord ogiltigförklaras?

Allmänna avtalsregler så som avtalslagen kan tillämpas analogt på ett äktenskapsförord. Har en make lurats att underteckna ett förord kan man yrka på en ogiltigförklaring av äktenskapsförordet enligt 30 § avtalslagen.

Vad heter det när man gifter sig?

Stunden när du gifter dig kallas för vigselceremoni eller bara vigsel.

När är ett äktenskapsförord ogiltigt?

Enligt 30 § avtalslagen (AvtL) kan ett avtal bli verkningslöst mot någon vars motpart agerat vilseledande (till exempel ljugit om för avtalet väsentliga omständigheter). Enligt 28-29 §§ AvtL kan olika typer av tvång och hot leda till att ett avtal blir ogiltigt gentemot den som tvingats eller hotats.

Hur länge är ett äktenskapsförord giltigt?

Ett äktenskapsförord är giltigt om det är skriftligt, daterat och undertecknat av båda makarna. Det ska dessutom registreras hos Skatteverket. Äktenskapsförordet gäller så länge makarna inte skriver ett nytt äktenskapsförord.

Innehållet i ett äktenskapsförord kan inte ändras efter registrering. Det är inte heller möjligt att enklet ogiltigförklara ett ingånget förord. Det enda sättet att göra en ändring i ett äktenskapsförord är att skriva ett helt nytt. Det nya dokumentet måste uppfylla formkraven och registreras.

Måste man registrera äktenskapsförord?

För att ett äktenskapsförord ska vara formellt giltigt måste det vara skriftligt, daterat och undertecknat av er. Ni måste också registrera det hos Skatteverket. Skatteverket för sedan in uppgiften om det registrerade äktenskapsförordet i äktenskapsregistret.

När behövs äktenskapsförord?

Äktenskapsförordet syftar till att undanta viss egendom från att delas lika vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Det görs genom att man i dokumentet skriver att viss egendom ska vara enskild egendom. Ett äktenskapsförord kommer alltså till praktisk användning i samband med skilsmässa eller dödsfall.

Måste man registrera enskild egendom?

Det enda som krävs för att det ska vara fråga om enskild egendom är att det finns villkor om det samt att formkraven för handlingarna är uppfyllda. På så sätt kommer det att vinna laga kraft. Det saknas därför regler och krav för exempelvis registrering och godkännande.

Hur vet man om det finns äktenskapsförord?

Det är möjligt för privatpersoner att begära ut handlingar från äktenskapsregistret eftersom det är offentligt. Du vill veta om ditt äktenskapsförord är registrerat hos Skatteverket. För att ta reda på det kan du beställa den information som finns i äktenskapsregistret som rör dig och ditt äktenskap.

Vad händer om man inte skriver äktenskapsförord?

Vad detta innebär för dig är att så länge du inte skrivit på, eller skriver på ett äktenskapsförord kommer du vid en eventuell skilsmässa få ut hälften av era gemensamma tillgångar, och då din man verkar har mer egendom än dig, kommer detta innebära att han kommer få överföra egendom på dig, eller motsvarande värde av …

Vad händer om man inte har äktenskapsförord?

Att en tillgång är enskild egendom innebär att tillgången inte ska fördelas lika mellan makarna vid en bodelning. Har makarna inget äktenskapsförord ska som huvudregel värdet av alla tillgångar, både enskilda och gemensamma, delas lika mellan makarna vid en skilsmässa.

Får man göra vad man vill med enskild egendom?

Ja, det går bra om egendomen är enskild via äktenskapsförord och så länge makarna är överens. Om egendomen är enskild via gåvobrev eller testamente går det dock som huvudregel inte.

Hur gör man så att det blir enskild egendom?

Egendom kan göras enskild på följande sätt:

  1. Genom äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar där de avtalar att all eller viss egendom som någon eller bägge av dem äger skall vara enskild.
  2. Genom gåva.
  3. Genom villkor i testamente.

När upphör äktenskapsförord?

Makarna har inte ett äktenskapsförord när den mer förmögne maken går bort. Eftersom all egendom är giftorättsgods ska egendomens värde räknas tillsammans och hälftendelas. Den efterlevande maken och den avlidne makens dödsbo har rätt till 500 000 kronor var.

Vad krävs för att ett äktenskapsförord skall vara giltigt?

Äktenskapsförord blir giltigt när båda skrivit under det och det registrerats hos Skatteverket. Registrering av äktenskapsförord gjordes tidigare hos tingsrätten men ska från och med 1 oktober 2011 göras hos Skatteverket.

Share this post