Ny

Vad betyder forborra?

Vad betyder förborra?

Förborrning innebär att man borrar ett hål i arbetsstycket med mindre diameter än skruven. Genom förborrning gör man plats åt skruven i materialet och förhindrar att arbetsstycket spricker.

Kan man borra i trä med Betongborr?

Metallborr kan användas också i trä, men borra aldrig i tegel, klinker eller betong. DET GÅR UTMÄRKT ATT ANVÄNDA METALLBORR om du ska borra i trä. Hålet blir visserligen inte så snyggt längst kanten, men om det inte spelar någon roll så kan du använda metallborr.

Hur borrar man i betongväggar?

För att borra i hårda material som betong och tegel måste du ha en särskild betongborr, den har ofta en blank yta. Till gula och röda plugg används 5,5 mm borr, till brun plugg 8 mm och till blå 10 mm. För att plastplugg ska expandera maximalt måste skruven vara minst 5 mm längre än pluggen.

Vad är spiralborr?

Träborr är ofta ett typiskt s.k. spiralborr. Benämns ibland som träspiralborr. Det är det yttre kanten av spiralen som skär eller mejslar ut materialet medan resten av spiralen. Det djupare spåret är till för att ta hand om och transportera bort det avverkade materialet.

Hur ser man skillnad på Träborr och Betongborr?

Metallborr är oftast svarta och har slipats så att skären bildar en spets. Det innebär att borren till skillnad från träborr börjar borra i centrum. Borren är av hårt stål och kan för det mesta användas i andra material: plast, trä, laminat etc. På spetsen på borr för tegel, sten och betong sitter en liten hård platta.

Kan man borra i metall med Betongborr?

Vanliga metallborr duger bra för att borra i mjuk metall som koppar och aluminium. Men för hårda material som rostfritt stål är det bäst att använda borr av kromvanadium, kobolt eller titankarbid. HSS-märkningen anger att borret är tillverkat av metall av en hårdare kvalitet.

Hur borrar man hål i taket?

Borra i tak När du vill skruva upp något i taket, t ex en lampkrok, får borrhålet vara max 30 mm, alltså 3 cm djupt. Det beror på att installationer såsom vatten-, vent- och elledningar är dragna i taket. Ett för djupt borrhål kan orsaka stor skada, inte bara i din lägenhet utan även i dina grannars.

Vilken borr till lättbetong?

Borr: Betongborr för betong och lättbetong. Plugg, exempel: Expandet special (orange), eller Expandet super dubbel (blå). Här behöver du en metallplugg som expanderar på baksidan av väggen, så kallad gipsexpander eller mollyplugg, som håller även för tyngre saker som en bokhylla.

När är det lämpligt att använda spiralborr?

Spiralborr flisar inte kanterna som platt träborr, men den senare är snabbare. För stål, metall och plast är snabbstålborrar bäst. Kolstål och molybden håller bara för ett fåtal hål. När du ska borra i betong och murbruk bör du välja borr med hårdmetallspets och använda slagborrmaskin på lågvarv.

Vad kallas spetsen på en Betongborr?

SPETS: Spetsen på borren talar om för dig vilka material borren kan användas till.

Share this post