Allmänning

Ar det lagligt att spela in samtal pa mobilen?

Är det lagligt att spela in samtal på mobilen?

Det är bara vissa enheter och operatörer som har stöd för inspelning av samtal. Det kan finnas lagkrav på att alla personer i samtalet måste ge sitt samtycke till att samtalet spelas in. De som deltar i samtalet får veta att det spelas in innan samtalet börjar.

Har man rätt att spela in ett samtal?

Arbetsgivaren kan ha rätt att spela in telefonsamtal med exempelvis kunder. Arbetsgivaren får inte öppna eller ta del av innehållet i brev till arbetstagarna personligen. Arbetsgivaren får inte göra intrång för att komma åt något som är förslutet eller inlåst.

Är det olagligt att spela in ljud?

Enligt 4 kap 9 a § brottsbalken (BrB) är det olagligt att olovligen, d.v.s. utan lov, spela in ljud från samtal där man själv inte deltar. I ett sådant fall gör man sig skyldig till brottet ”olovlig avlyssning”.

Får privatpersoner spela in samtal med företag?

I Sverige får du spela in samtal lagligt, så länge du själv deltar i konversationen. Detta gäller alla typer av samtal, oavsett om de sker via telefon eller via digitala mötestjänster som exempelvis Microsoft Teams.

Får man spela in läkarbesök?

Att patienter väljer att spela in samtal med vårdpersonal är oftast för att i lugn och ro, efter besöket, kunna lyssna på vilka besked och råd man fick.  Enligt svensk lag är ljudupptagning alltid tillåten så länge den som spelar in själv också deltar i samtalet.

Får man spela in ett samtal i smyg?

Huvudregeln är att det enligt 4:9a brottsbalken (BrB) är olagligt att spela in privata samtal om de som deltar i samtalet är omedvetna om att inspelning sker, samt att den som spelar in inte själv deltar i samtalet.

Är det lagligt att avlyssna någon?

Den lagregel som är av intresse är brottsbalken 4 kap. 9 a §. Där sägs att den som olovligen med tekniskt hjälpmedel för återgivning av ljud, i hemlighet avlyssnar eller tar upp tal i samtal mellan andra, där allmänheten inte har tillträde och som han själv inte deltar i, döms för olovlig avlyssning.

Får man spela in samtal utan att fråga?

Olovlig eller tillåten avlyssning? Huvudregeln är att det enligt 4:9a brottsbalken (BrB) är olagligt att spela in privata samtal om de som deltar i samtalet är omedvetna om att inspelning sker, samt att den som spelar in inte själv deltar i samtalet.

https://www.youtube.com/shorts/636pCqMj9ws

Share this post